24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

2023 hedefi: 2 milyon sağlık turistinden 20 milyar dolar gelir

750 bin hastayla Türkiye’nin yıllık sağlık turizm geliri 5.6 milyar doları buldu. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Meri Istiroti “Bir turist 700 $, bir sağlık turisti 8.000 $ bırakıyor. 2023’te sağlıktan gelirimiz 20 milyar $” dedi.

Erdinç Akkoyunlu10 Haziran 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
2023 hedefi: 2 milyon sağlık turistinden 20 milyar dolar gelir

Sağlık turizminde hasta ve gelir bakımından Amerika ve Almanya’nın ardından dünya üçüncüsü olan Türkiye’nin 2023 hedefi, 2 milyon sağlık turisti ve 20 milyar dolar gelir. Bugün turizminden toplam 20 milyar dolar kazanan Türkiye’nin doğru hamlelerle sağlık turizmini ileri seviyelere getirdiğini söyleyen  Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı ve Liv Hospital Genel Koordinatörü Meri Istiroti, “Sağlık turizmi 2005’ten beri Türkiye’de müthiş gelişiyor. Türk hekimlerinin iyi olması, yüksek teknoloji, modern hastaneler ve iyi işletilmesinin yanında misafirperverlik tercihte sebep oldu. ABD’de  nakit ödeyen hastaya göre Türkiye, 4 kat ucuz. Avrupa’ya göre ise Türkiye’de fiyatlar yarı yarıya ucuz. Ama Avrupa’da son dönemde krizde ayakta kalmak için fiyatlarını biraz aşağı çektiler” diye konuştu.

“Turizmin sağlık sektöründe gelişmesi Türkiye’de önemli seyrediyor. Anadolu Sigorta dışında tüm sigorta şirketlerinin yurt dışı partnerleri var” diyen Istiroti,  şunları söyledi: “Yaşanan terör olaylarından dolayı en az etkilenen sağlık turizmi oldu. Hasta biliyorsa ki en iyi organ naklini ve kanser ameliyatını Türkiye’de olacak; buraya geliyor.  2023 yılında 20 milyar dolar sağlık turizmi geliri hedefliyoruz. Bugünkü normal turizmin ulaştığı hedef bu. İki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı bir turistten ortalama 700 dolar kazanıldığını ilan ederken, bir sağlık turisti ortalama 8.000 dolar bırakıyor Türkiye’ye. Bunun içinde 2 bin Euro’ya yaptığımız lazer ameliyatı da var, 150.000 Euro’ya yaptığımız ilik nakli de var. Yelpaze çok geniş ama ortalama bir hastanın bıraktığı para 8 bin dolar. Bu paranın içinde de hasta, ailesiyle geldiğinde konaklama ve ulaşım giderleri de yok.”

THY İLE AKTİF OLURUZ

Türkiye’nin 750 bin olan sağlık turisti sayısının 2 milyona Ekonomi, Turizm ve Sağlık Bakanlıklarının teşvikleriyle gerçekleşebileceğini anlatan Meri Istiroti, “Japonya teknoloji merkezi ise Türk sağlık hizmetinin de markalaşması lazım. Liv, Acıbadem, Amerikan, Medicalpark gibi kuruluşlar iyidir noktasında bir kamuoyu desteği sağlamak lazım. İnanılmaz bağlantılarımız var. Turizm Bakanlığı’nın, THY’nin her ülkede ofisi var, TİKA da var. Bu insan kaynağını aktif hale getirirsek, çok farklı bir noktaya geliriz.Ülkemiz kazanır” dedi.

19 DİLLİ ÖZEL EKİP

Liv Hospital Genel Koordinatörü Meri İstiroti,  yabancı hastalar için Liv Hospital tarafınan kurulan 21 kişlik ekibiyle birlikte poz verdi. Hasatlarla Türkiye’ye gelişinden tedavi sonuna kadar ilgilenen ekip, Türkiye’de öğrenim görmüş yabancı kökenli isimlerden oluşuyor. Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arnavutça, Sırpça, Makedonca, Boşnakça, Hırvatça, Romence, Bulgarca, Rusça, Lehçe, Farsça, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Tatarca 19 dil konuşuyor.

11 EYLÜL BİZE YARADI

Türkiye’ye Romanya ve Bulgaristan başta olmak üzere tüm Balkan ülkelerinden, Libya, Irak, Bahreyn, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan’dan  ve Rusya’dan sağlık turizmi için hastalar geliyor. 11 Eylül’den sonra ABD’ye vizenin zorluğu bu bölgelerdeki hastaların Türkiye’yi tercih etmesine sebep oluyor. Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerindeki hastalar, özellikle kanser, organ nakli gibi hayati önem taşıyan ameliyatlar konusunda Türkiye’yi tercih ediyor. Estetik için Güney Kore’ye giden hasta kritik operasonlar için Türkiye’ye geliyor.