24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Hatay EXPO 2016 ’ya damga vuracak

22 Nisan’da Çocuk ve Çiçek teması ile kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya’da Hatay rüzgarı esecek. Hatay Büyükşehir Belediyesi, 13 uygarlığa ve 3 semavi dine ev sahipliği yapmış, kültürü, tarihi ve doğasıyla bir dünya şehri olan Hatay’ı tanıtmak için simülasyon teknolojisini kullanacak.

16 Nisan 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hatay EXPO 2016 ’ya damga vuracak

Tarihte 13 uygarlığın yaşadığı, 3 semavi dine ev sahipliği yapmış, adeta kardeşliğin tüm dünyaya haykırıldığı, dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi, en eski aydınlatılan caddesi Herod, ünlü künefesi, en eski mağara kilisesi St. Pierre, en uzun ikinci kumsalı Samandağ ve aynı zamanda Anadolu’nun ilk camisi Hz. Habib-i Neccar ve dünyada sadece Hatay Kırıkhan’da yaşayan dağ ceylanlarıyla Atatürk’ün kişisel meselem dediği kent Hatay, dünyanın en büyük fuarı olarak kabul gören EXPO 2016’ya damga vurmaya hazırlanıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), EXPO 2016 Antalya’da 542 metrekare alana sahip sergileme alanında ‘yaşanabilir kent’ idealini yeşerten global bir projeye imza atarak, tüm dünyaya kardeşliğin, tarihin, kültürün ve doğanın tüm zenginliğiyle yaşandığı kent olan Hatay’ı bir çocuğun gözünden anlatacağı projeyle dünyanın önüne çıkacak.

SİMÜLASYONLA TANITILACAK

HBB’nin inşası devam eden projesinde bir simülasyon tünelinde son teknolojik sistemler kullanılarak gerçekleştirilecek ses ve görüntü projesinde Hatay, sahip olduğu zengin mirasına ve doğasına odaklanarak bu mirastan beslenen büyük potansiyelini ziyaretçilerle paylaşacak, ‘Doğa Hayat’tır ve ‘Hayat’ bizim topraklarımızda 13.000 yıl öncesine dayanıyor mesajı verilecek. Hatay’ın zengin tarihinden kaynaklanan bilgi ve deneyiminin harmanlanarak sunulacağı bu deneyimle dünyanın sürdürülebilir barışa olan açlığı, Hatay’ın doğası gereği var olan kardeşlik iklimi bir çocuğun gözünden anlatılacak.

DÜNYAYA SERGİLENECEK

Dünyanın simgesel değerlerinin sergileneceği EXPO 2016 Antalya’da 542 metrekarede sunulacak Hatay Simülasyon Projesi’nin kurgusu ise şöyle gerçekleşecek: Hataylı animasyon bir çocuk karakter, 4 mevsimin yaşandığı Hatay’da çeşitli gündelik yaşam unsurlarıyla bir gezintidedir. Bu çocuğun gözüyle 3 boyutlu görüntüler ve ses efektleriyle Hatay anlatılır. Sahip olduğu zengin biyo-çeşitlilik, farklı iklimlere, bitki örtüsüne ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan coğrafi konumu, derin tarihi ve kültürel birikimi ile ziyaretçiler adeta Hatay’ı yaşarlar. 4 mevsimin güzellikleriyle bir arada yaşanabildiği Hatay’ın mozaik zenginlikleri, Asi Nehri, dağ ceylanları, Hazan, Çan ve Ezan seslerinin birbirine kardeşçe karıştığı eski Antakya Evleri ve Hatay modernite değerlerinin yanı sıra tarihinden ve kültürel zenginliğinden güç alan değerleri bir çocuğun gözünden sunulacak. Simülasyon tünelinin sonuna gelindiğinde çocuk karakter, tarihi Antakya evinin avluya açılan kapısını araladığında ziyaretçileri bir sürpriz bekler: Gerçek ölçekle inşa edilmiş Antakya evi avlusu. Burada ikram edilen Antakya Kahvesi, künefe ve diğer yöresel lezzetler ziyaretçilerin yaşadığı unutulmaz anın sonudur.

EXPO’YA  ADAY

GEÇMİŞ, bugün ve gelecek arasında köprü kuran, kültürü, doğayı ve teknolojiyi harmanlayan ‘Teması ve Bağımsız Sergileme Yeri’ ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın vizyonu doğrultusunda EXPO 2016 Antalya’da boy gösterecek olan Hatay, kültürel, tarihi ve geleneksel bütün zenginlik ve güzelliklerini son teknoloji ile sergileyecek ve tüm bu değerlerin insanlığın iyiliği ve refahı için ilham oluşturması iradesini ortaya koyacak. Hatay, EXPO Antalya 2016’dan aldığı ilham ve edineceği tecrübe ile eşsiz tarihi ve kültürel zenginliğini önümüzdeki yıllarda bu mega fuarın Hatay’da düzenlenmesi için gerekli tecrübelere sahip olacak. Başkan Savaş, Hatay’ın zenginliklerinin EXPO’da anlam bulmasını çok önemsediklerini ve önümüzdeki yıllarda Hatay EXPO’nun düzenlenmesi noktasında etkin çalışmalara devam edileceğini ifade etti.