23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Turizmde İran ile ortak tanıtım planı

Ambargolardan kurtulan İran ile ekonomik alanda işbirlikler artıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Mardin, Van, Urfa ve Tahran ile ortak tanıtım çalışması yapacaklarını belirterek, “Turist daha geniş bir destinasyonda hareket edebilecek” dedi.

Ercan Baysal - Ankara17 Mayıs 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Turizmde İran ile ortak tanıtım planı

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yatırımcılarla birlikte yaptığı İran ziyaretinin sonuçlarını değerlendirdi. İran’ın turizm altyapısının oluşturulması ve karşılıklı işbirliği konusunun önemli olduğunu dile getiren Ünal, İran ile birlikte ortak tanıtım çalışmaları yapacaklarını ifade etti. Daha önce Yunanistan ile bu tür bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Ünal “Mardin, Van, Urfa ve Tahran’ı İran ile birlikte ortak planlıyorsunuz. O yüzden turist geldiği zaman daha geniş bir destinasyonda hareket etme, daha çok kültür, daha çok mutfak, daha çok tarih ve insan mirası görme imkanına kavuşuyor. Onunla da ilgili ortak karar aldık. İran ile bizim birçok ortak değerimiz var. Milli Kütüphane’ye gittik. Milli Kütüphane’de Farabi salonu, İbn-i Sina salonu,  Mevlana Celalettin Rumi’nin mesnevisi. Yani hikaye ortak. Dolayısıyla o ortak hikayeyi birlikte planlamak ve dünyaya birlikte sunmak gerek” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, sağlık turizmi ile Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın içerisinde olduğu bir başkanlık kurulacağını da açıkladı. 

SAĞLIKTA 25 MİLYAR DOLAR GELİR

Sağlık turizminin büyük bir pazarı olduğunu ifade eden Ünal “Türkiye sağlık turizminden yaklaşık 25 milyar dolar gelir planlıyor. Dolayısıyla bizim 2023’teki 50 milyar dolar gelir hedefini sağlık turizminde yapacağımız çalışmalar daha da yukarı çekecek” dedi. Bakan Ünal, Türkiye’nin 2014’te 2023 hedeflerine çok yaklaşarak 40 milyon turist sayısına ulaştığını ifade ederek “2023 hedefimiz bizim 50 milyon turistti. 2014’te 40 milyon sayısını gördük ama 2013’te başlayan Gezi süreci ile birlikte hem 17-25 Aralık ve ondan sonra 6-8 Ekim olayları Türkiye’nin yurtdışındaki algısına çok ciddi zarar verdi” dedi. Terörden zarar gören Sur’daki çalışmalarla ilgili de Ünal “UNESCO kültür mirasına Sur ve Hevsel bahçeleri de dahil. Bir durum tespiti yaptık. UNESCO’ya da bir rapor gönderdik” dedi.

TELİFE AVRUPA STANDARDI

Telif haklarına ilişkin yasal hazırlığın olduğunu belirten Bakan Ünal, meslek birlikleri ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Sinemadan müziğe, edebiyattan diğer bütün alanlara varıncaya kadar  tüm alanlarda telifte bir standart getirildiğini belirten Bakan Ünal “AB standartlarında yeni bir düzenleme yapıyoruz. Amaç hem korsanı önlemek hem de telif eser sahibinin hakkını korumak hem de telif eser sahibinin hakkını alabileceği bir sistem kurmak. Çalışmalar iyi bir noktada. Son bir kez daha meslek birlikleriyle bir araya gelip nihai halini vereceğiz” diye konuştu.