25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Turizme 5 maddelik istihdam destek paketi… Maaşlar devletten

Turizme yönelik 9 maddelik ‘Acil Eylem Planı’ndan sonra dün de ‘İstihdam Destek Paketi’ açıklandı. Pakete göre sektörde 9 ay çalışanın, askıda kalan 3 aylık sigorta primleri ve asgari ücretlerini İŞKUR karşılayacak.

13 Nisan 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Turizme 5 maddelik istihdam destek paketi… Maaşlar devletten

Rusya gerginliği ve jeopolitik riskler nedeniyle zor bir yıl geçirmesi beklenen turizm sektörüne AK Parti Hükümeti’nin desteği devam ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun şubat ayında açıkladığı 9 maddelik ‘Turizm Acil Eylem Planı’ndan sonra sektöre bir destek de beş maddelik istihdam paketiyle geldi. Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal turizm sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda ‘Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi’ni açıkladı. Paketin, ‘Sektörel İstihdamı Destekleme Eğitimi Programı (SİDEP)’, ‘Turizme Yönelik Toplum Yararına Programlar’, ‘Turizmde Yabancı Çalışma İzinlerinde Kolaylık’, ‘Denkleştirme’ ve ‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme’ olmak üzere beş maddeden oluştuğunu belirten Bakan Soylu, şu bilgileri verdi: 

44 BİN 753 KİŞİ

“Antalya ve Muğla’da konaklama faaliyeti yürüten işyerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Destekleme süresi içerisinde işverenler tarafından çalışanlara yönelik mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimlerle nitelikleri artırılacak. 31 bin 619’u Antalya’da, 13 bin 134’ü Muğla’da toplam 44 bin 753 kişiyi ilgilendiren program için 260 milyon lira kaynak ayrıldı.” Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen kişilerin istihdam edilmesi yoluyla Türkiye’ye gelen turistlere yönlendirme yapılacağına söyleyen Soylu “Program kapsamında 6 ay süreyle eğitime tabi tutulup istihdam edilmesi planlanan bin 200 kişi için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayrıldı” dedi. Paket kapsamında turizmde yabancıların çalışma izinlerinde de kolaylıkların sağlanacağını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu: “Paket kapsamındaki işletmelerde çalışacak yabancılar için ödenecek minimum ücret tutarı brüt asgari ücretin üç katından bir asgari ücret düzeyine düşürülerek, işverenlerin yabancılara ödeyecekleri ücretler ile SGK’ya ödemekte oldukları prim miktarları üçte bir oranında indirilecek. Bununla birlikte uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için aranan en az 10 Türk vatandaşı çalıştırılması durumunda, her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk vatandaşı istihdamı şartı kaldırılacak. Bu destek turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri, turizm-animasyon organizasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerini kapsıyor.”     

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ

Soylu, turizm sektöründe istihdamda mevsimliğin önlenmesi, tecrübeli ve nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi suretiyle hizmet kalitesinin artırılması amacıyla denkleştirme uygulanacağını dile getirerek, denkleştirme süresinin 4 aya çıkartılacağını kaydetti. Turizm sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirilmesinin de paketin maddeleri arasında olduğunu belirten Soylu, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesinin desteklendiğini söyledi. Otel ve konaklama yerlerinde geçen yıl 3 bin 156 kişiye iş başı eğitimi verildiğine işaret eden Soylu, bu yılın sonuna kadar yaklaşık 15 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından faydalanmasının planlandığını kaydetti.

4 MİLYON YERLİ TURİST ERKEN REZERVASYON YAPTIRDI

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal da yurt dışından turist getiren seyahat acentalarına yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatıldığını anımsattı. Sektör temsilcileriyle erken rezervasyona önem verdiklerini vurgulayan Ünal, şunları söyledi: “Yerli turistlerimizin erken rezervasyon oranları bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Şu an itibarıyla 4 milyon civarında bir sayıya ulaştı. Yurt dışı rakamları henüz belli değil.”