25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Gül'den gençlere çağrı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gençler geleceğe ne kadar hazırlıklı olursa Türkiye'nin geleceğinin o kadar güçlü olacağını söyledi. Gül, gençler geleceğe ne kadar hazırlıklı olursa Türkiye'nin geleceğinin o kadar güçlü olacağını söyledi.

16 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Gül'den gençlere çağrı
Cumhurbaşkanı Gül, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile gençlerden oluşan heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul etti.
Heyette, 81 ilden ve KKTC'den gelen gençlik temsilcileri, çalışanları ve engellileri temsil eden gençler, "Ecdada Mektup" yarışmasında ilk üç dereceye girenler ve TÜRKSOY tarafından Türkiye'ye davet edilen yabancı gençler yer aldı.
Gül, kabulde yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen gençleri Çankaya Köşkü'nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Büyük Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basmasıyla başlayan kurtuluş hareketinin kongrelerle devam ettiğini, Ankara'da TBMM'nin açılması ve cumhuriyetin ilanıyla neticelendiğini hatırlatan Gül, böyle bir günün bayram olarak gençlere armağan edilmesinin bir işaret olduğunu söyledi.

Bir ülkenin zenginliği ve geleceğinin o ülkenin nitelikli insan sermayesine bağlı olduğunu vurgulayan Gül, ülkeyi güçlü hale getirmenin, müreffeh ve mutlu yapmanın ancak o ülkenin insan kalitesinin iyi olmasıyla mümkün olabileceğine işaret etti.

Gençliği, bunun için bir hazırlanma safhası olarak niteleyen Gül, "Gençken, bu yaşlardayken ne öğrenirseniz, kendinizi nasıl yetiştirirseniz geleceğe o kadar güçlü bir şekilde çıkıyorsunuz. İşte Atatürk bunu bildiği için, buna dikkat çekmek için, gençlere gereken önemin verilmesini daima hafızalarda tutmak için bu bayramı sizlere adadı" diye konuştu.

Türkiye'nin büyük mücadelelerden sonra kurulduğunu, önemli devrelerden geçtiğini vurgulayan Gül, bugün demokratik niteliği güçlü, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa inanan, herkesin fikrine, inancına saygı gösteren özgür, hür bir ülke noktasına gelindiğini belirtti. Var olan noksanlıkların da gençler tarafından giderileceğini dile getiren Gül, mükemmelliğin sonu olmadığını, ülkenin mükemmel seviyede olmasının bireylerin mükemmellik seviyesine ulaşmasıyla gerçekleşebileceğini kaydetti.
Gençlere kendilerini iyi yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yaşlar sizin şarj edeceğiniz, kendinizi dolduracağınız yaşlardır. İleride bunları kullanacaksınız, ileride birikiminizin sizin için servet olduğunu göreceksiniz. Vaktinizi boşa geçirmeyin. Geleceğinizi güzel bir şekilde planlayın, çizin. Hedefleriniz olsun, bu hedeflere ulaşmak için de kararlı adımlarla ilerleyin. Hedefiniz neyse, hangi dalda olursa olsun.

Bugün imkanlar çok, eskiden bu imkanlar yoktu. Bugün fırsat eşitliği var eğitimde, her şeye ulaşmada fırsat eşitliği var. Bilgiye ulaşmada, bilgiyi almada fırsat eşitliği var. Sizler bizlerden daha iyi kullanıyorsunuz bilgisayarları, interneti. Ellerinizdeki elektronik makinelerle her yere ulaşıyor, her şeyi yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla nerede olursanız olun, hangi ilde, ilçede olursanız olun sanki İstanbul'da, Ankara'da, New York'ta, Paris'te gibisiniz. Onun için bu fırsatları çok iyi değerlendirmeniz gerekir. Siz ne kadar iyi değerlendirirseniz, sizin toplamınız da Türkiye'ye yansıyacaktır."

"Aile bağlarınız güçlü olacak"

Dünyanın sadece Türkiye'den ibaret olmadığını, büyük bir okyanus gibi farklılıkları barındırdığını ifade eden Gül, diğer ülkelere açılmanın önemine işaret etti. Artık her yere gidilebildiğini, her yerde çalışılabildiğini, her yerde yaşanabildiğini belirten Gül, gençlerden kendilerini buna göre hazırlamalarını istedi.

"Siz ne kadar geleceğe hazırlıklı olursanız Türkiye'nin de geleceği o kadar güçlü olur" değerlendirmesinde bulunan Gül, gençlerin kendilerine ayrılan imkanlardan yararlanmasının yolunu bulmaları gerektiğini söyledi.

Herkesin önce ailesine sonra da ülkesine karşı borcu olduğunu dile getiren Gül, gençlere "Önce ailelerinize karşı saygınızı, sevginizi muhafaza edeceksiniz, aile bağlarınızı güçlü yapacaksınız. Sonra tabii ki ülkenize, bu vatana karşı hepinizin sorumluluğu vardır. Önce vatanı sevmek, iyi bir yurttaş olmak çok önemlidir" diye hitap etti.
Gençlerden, hangi mesleği seçerlerse seçsinler, tarihi çok iyi bilmelerini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, önceki senelerde de bu tavsiyede bulunduğunu belirterek, acısı tatlısıyla tarihte olan her şeyin bilinmesi halinde vatan sevgisinin daha güçlü hale geleceğini vurguladı.

Dünyaya açık olmak için yabancı dil bilmenin önemine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe kelime dağarcığının da zengin olması gerektiğini, Türkçeyi çok iyi bilmeyenlerin başka dilleri iyi öğrenemeyeceğini söyledi.

"Türkçeyi çok iyi konuşur, bilir, yazar hale gelmek şart. Sadece bir kaç yüz kelimeyle yazıp çizmenin ötesine geçmek şart ama bugünkü dünyada bir yabancı dili bilmek de kaçınılmaz" diye konuşan Gül, başka kültürlerin de takip edilmesinin önemine işaret etti.

Ülkelerin çeşitli göstergeler aracılığıyla karşılaştırıldıklarını belirten Gül, "Bütün bu göstergelerde ne kadar yukarı çıkarsanız, milli gururumuz o kadar güçlü olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini "Cumhurbaşkanınız olarak hepinizi mutlu, başarılı görmek isterim ve hepinizin geleceğinin parlak olmasını isterim. Bayramınızı kutluyorum, sizlere, ailelerinize başarılar diliyorum. Sizleri ne kadar çok başarılı, mutlu görürsek biz de Türk milleti olarak geleceğimizden o kadar çok emin olacağız" diyerek tamamladı.
"Türk gençlerinin barış çağrısına dünya gençleri de katılıyor"

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç da 81 ilden ve 25 ülkeden gelen gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Ankara'da buluştuklarını belirterek konuşmasına başladı.

81 ilden gençlerin, farklı hissiyatları Ankara'nın birleştiren atmosferinde birlikte teneffüs etme imkanı yakaladıklarını kaydeden Kılıç, "Bir kere daha gördük ki ülkemiz gençleri tek vatan, tek devlet, tek bayrak ve tek millet inancı doğrultusunda gelecek hedeflerimize kilitlenmiş durumdalar. Bu vesileyle bir kere daha gördük ki Türk gençlerinin gelecek yüzyıllara barış çağrısına dünya gençleri de aynı hissiyatla katılma arzu ve çabası içindedir" diye konuştu.

İl gençlik temsilcileri adına konuşma yapan Mersin temsilcisi Ersin Pelit de büyüyen Türkiye Cumhuriyeti'nin, bağımsızlık ve egemenliğin yılmaz bekçileri olduklarını dile getirdi. Pelit, "Türkiye Gençliği olarak yeniliklere açık, milli, manevi, evrensel ve insani değerlere saygılı, tarihini bilen, sadece milletinin değil tüm insanlığın dertleriyle dertlenen, her türlü ayrımcılığa karşı duruş sergileyebilen gençler olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Törende, Gül'e 81 ilden gelen temsilciler adına gençlik merkezinde çivi işiyle yapılan Cumhurbaşkanlığı forsu işlemesi ve yabancı gençler tarafından da halı hediye edildi.

Gül, törene katılanlarla tokalaşarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.