25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Atatürk’ten sonra en etkili lider Erdoğan

ABD’NİN etkin dergilerinden Foreign Policy’de yayınlanan John Hannah’ın imzalı “Erdoğan’ın Büyük Kumarı” başlıklı makalede çözüm süreci değerlendirilerek Başbakan Erdoğan’ın “adını, Atatürk’ten sonra en etkili ve dönüştürücü lider olarak yazdırabileceğini, 21’inci yüzyılın en dikkate değer isimlerinden biri olabileceği” belirtildi.

17 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Atatürk’ten sonra en etkili lider Erdoğan

En dikkate değer isim

Türkiye’de “çok sıradışı, hatta belki tarihi birşeyler olduğu” ifade edilen makalede, Erdoğan’ın, “sadece modern Türk ulus-devletinin özünün yeniden tanımlanmasıyla değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ulusal güvenlik prensiplerinin radikal revizyonuyla sonuçlanabilecek” bir yol belirlemiş göründüğü, girişimin gidişatının, Türkiye’nin geleceği, aynı zamanda Ortadoğu bölgesi ve hatta ABD için bile önemli olası sonuçlar doğurabileceği ifade edildi. Makalede, Erdoğan’ın “İkinci Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türk de Gaulle’u olmayı arzuladığını, 2024 yılında Türk politikasına adını, Atatürk’ten sonra en etkili ve dönüştürücü lider olarak yazdırabileceğini, aynı zamanda 21. yüzyılın dünyadaki en dikkate değer isimlerinden biri olabileceğini” belirtildi.

Makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türk devletine ölümcül bir tehdit olarak Kürt ulusal hareketini yıkmayı amaçlamaktan ziyade, giderek artan biçimde bu hareketin, Türklerin güvenliğini ve refahını desteklemek hedefiyle zararsız hale getirilebileceği inancına sahip göründüğü” belirtildi.

Nobel Barış Ödüllük bir iş

Makalede, çözüm sürecinin başarılı olması halinde, “şahsen Erdoğan için arzuladığı yetkilendirilmiş devlet başkanlığı bileti, Nobel barış ödüllük bir iş olabileceği, ulusal açıdan da, kan dökülmesine ve servetin harcanmasına mal olan bir yarayı iyileştireceği” dile getirildi.