25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Tuz dökme felç olursun

Tuz kullanımının azaltılması amacıyla paketlere tıpkı sigaradaki gibi ‘fazla tuz felç yapar’, ‘hipertansiyona sebep olur’, ‘İyotsuz tuz kullanmayın’, ‘Hamileler için zararlı’ gibi uyarı yazıları konulacak.

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA17 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tuz dökme felç olursun

SİGARADAN SONRA TUZA DA UYARI YAZISI GELİYOR

‘Üç beyaz’ dan birinin paketlerine uyarı yazısı geliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun TBMM’de açıkladığı, tuz paketlerinin üzerine yazılacak uyarı yazıları belli oldu. Restoran ve lokantalarda masalardan tuzlukların kaldırılması içi çalışmalarını sürdüren bakanlık tuzlukların yerine ikramın yanında verilecek tuz paketlerine de uyarı yazıları yazma kararı aldı. Bu şekilde aşırı tuz tüketimini engellemeye çalışan bakanlık paketlerin üzerinde yer alacak uyarı yazılarını şöyle belirledi: ‘Fazlası sağlığa zararlıdır’, ‘Tuz hipertansiyona sebep olur’, ‘İyotsuz tuz kullanmayın’, ‘Fazlası kemiklerin kırılma riskini artırır’ ve “Hamilelerde sorunlarına neden olur.’

Günlük tüketim 18 gram

Türkiye’deki araştırmalarda günlük tuz tüketiminin 18 gram gibi yüksek bir oranda olduğuna dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: “Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde yüzde 70-80 tuz tüketimi işlenmiş gıdalar, restorantlar ve hazır yemek servislerinden sağlanmaktadır. Yüzde 20’si evde yemek hazırlarken ve sofra da kullanılan tuzdur. Türkiye’de ise ekmek, geleneksel ürünler (turşu,konserve vb), peynir ve diğer işlenmiş ürünler ile yemek hazırlarken ve masada ilave edilen tuzun aşırı yükü oluşturduğu düşünülüyor.” Sağlık Bakanlığı’na göre tuz azaltılması için öncelikli olması gereken besinler şu şekilde sıralandı: “Ekmek, et ürünleri, peynir, hazır gıdalar, kahvaltılık tahıllar, balık ürünleri, cipsler, atıştırmalık ürünler, baharatlar.”  

Mide kanserine neden oluyor

Bakanlığın tuz tüketiminin azaltılması amacıyla hazırladığı raporda tuzun mide kanseri ile yakından ilişkili olduğu belirtilirken, birçok işlenmiş ve hazır çorbalar, soya sosu v.b hazır gıdalarda bulunan tuzun yoğun bir mide tahriş edici unsur olduğu ifade edildi. Ayrıca DSÖ’nün toplumların besin alımında diyetle günlük tuz alımı için hedeflerinin günlük 5 gr olması gerektiği aktarıldı.