18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

19 yıl geçti ama acısı ilk günkü gibi

Adapazarı’nda, 17 Ağustos 1999 depreminin 19’ncu yıl dönümünde, hayatını kaybedenler anıldı. Depremde ölenlerin yakınları dualar okurken, saatler 03.02’yi gösterdiğinde gözyaşları sel oldu.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
19 yıl geçti ama acısı ilk günkü gibi

Marmara depreminin 19. yıldönümünde Adapazarı, Gölcük başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde mezarlıklar, depremde yakınlarını kaybedenlerle doldu taştı. Yaşadıkları acıyı yıllar geçmesine rağmen unutamadıklarını dile getiren deprem şehitlerinin yakınları, mezarlıkta duygu dolu anlar yaşadı. Kimi eşini, kimi çocuğunu, kimi tüm ailesini kaybedenler yakınlarının mezarlarını gözyaşları içerisinde temizleyerek dualar etti. 

KIYAMET ZANNETTİK

Depremde yakınlarını kaybeden Paşa Odabaş ise deprem anında herkesin kıyametin koptuğunu düşündüğünü belirterek, “Daha önce bu kadar büyük bir deprem yaşanmamıştı, İnsanlar daha önce böyle bir deprem yaşamadığı için kıyamet kopuyor zannetti, kıyameti yaşıyoruz zannetti insanlar” diye konuştu.

Çok sevdiği eşi ve oğlunu depremde kaybetmenin acısını yaşayan Ali Esen de 16 yıldır iş yerinin önünde 17 Ağustos’la ilgili fotoğraf sergisi açıyor. Depremde ailesiyle 11 saat enkaz altında kaldıktan sonra çıkarılan Esen, “Unutmak mümkün değil. Gidenleri geri getiremiyorum ama sağ kalanlara sahip çıkmamız lazım. Sakaryalı insanlarımızı deprem öldürmedi, binalar öldürdü” dedi.

ELLERİYLE CESET ÇIKARDI 

Eşini elleriyle kurtaran ve kızının cesedini toprak altından çıkardığını ifade eden Necdet Akgün ise “Acı aynı eskisi gibi hiç fark etmiyor. Kendi çabalarımızla eşimi, kızımı, damadımı ve torunumu çıkardık. İşte kızımla, erkek torunumu kaybettik” şeklinde konuştu.

Depremde ailesinden 10 kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Salih Tekinok da “Depreme Yeni Mahalle’deki 5 katlı binada yakalandık. Bizim aileden 10 kişi, o binada 52 kişi öldü. 19 yıl geçti ama hiçbir şeyi unutmuyoruz” dedi.

Unuttuğumuz an afet gelir

Osmangazi Köprüsü, Marmaray gibi Türkiye’nin mega projelerinde görev alan yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 17 Ağustos’u İstanbul’daki evinde atlattığını söyledi. Moriwaki, şunlara dikkat çekti: Türkiye’de 1999’dan sonra yaşam üçgeninin, deprem çantasının önemi anlaşıldı ama şimdi nerede, herkes unuttu. Unuttuğun an deprem, afet geliyor.

Beklenen deprem en az 7.2 olacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, beklenen Marmara depremiyle ilgili şunları söyledi: “Lütfen bize ‘Deprem ne zaman olacak?’ diye sormayın. Bunu biz bilemiyoruz, kimse bilemiyor. Bunları söylerken, depremle yaşamayı öğretmek çabasındayız, vatandaş depremi bilecek ve ona hazırlıklı olacak. Deprem öncesinde alınabilecek 1 birimlik basit bir önlem, deprem sonrasında size 100 birimlik olarak geri dönebilir. Biz bir şeye çok eminiz; Marmara’daki deprem minimum 7.2 olacak.”