19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ağrı çöl olmasın

Yüksekliği nedeniyle ‘Türkiye’nin Çatısı’ olarak nitelendirilen Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunan bölgenin çölleşmeden kurtarılması için çalışmalara başlatıldı.

19 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ağrı çöl olmasın

Türkiye’nin en kurak alanlarından olan Ağrı Dağı bölgesindeki çölleşme, yapılacak çalışmaların ardından durdurulacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce hazırlanıp Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye’nin en büyük sel ve erozyon sahalarından olan Ağrı Dağı sahasında erozyon önleme çalışması başlatıldı. Rüzgar erozyonuyla toprakların taşınmasının engellenmesi için  yeşillendirme, sel sularının toprakları taşımasının önüne geçilmesi, dere  ıslahlarının yapılması planlanan proje kapsamında yapılacak çalışmalar Aralık ilçesi ile Büyük Ağrı Dağı ve Küçük Ağrı Dağı bölgelerinde yoğunlaştırılacak. Geçmişte birçok can ve mal kaybının yaşanmasına neden olan rüzgar erozyonu ve sel baskınının önüne geçilmesi adına yürütülen çalışmanın ardından, bölgedeki doğal risklerin kontrol altına alınması hedefleniyor.      

DERE ISLAHI YAPILACAK 

Riskli bölgelerin tamamında çalışma yürütüleceğinin altını çizen Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan “Ağrı Dağı’nın ürettiği özellikle tüflü toprak yapısı sürekli yukarı kısımlarda son zamanlarda yaşanan ani yağışlarla sele dönüşmekte ve bu topraklar aşağıdaki düzlüklere kadar taşınmakta. Biz gerek sel gerekse erozyonu önlemek için entegre bir proje uygulayacağız. Yukarı havzalardaki oyuntularda dere ıslahları, oyuntu tahkimatları ve erozyon kontrol faaliyetleri yapılacak.” diye konuştu.