26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bayramın öncesinde arefe günü ibadetleri yapıldı

Ramazan bayramı bu sene 25 Haziran’da başlayacak ve 27 Haziran’da son bulacak. Son oruç 24 Haziran’da arefe gününde tutulacak.

24 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bayramın öncesinde arefe günü ibadetleri yapıldı

Ramazan ayı, her sene olduğu gibi bu sene de coşkuyla karşılandı. Müslümanlar 29 gün boyunca oruç ibadetini yerine getirdiler. Son oruç ise arefe günü olan 24 Haziran’a denk geldi. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yapılır. Bayram ziyaretine gelecek olan misafirlere ikramlıklar hazırlanır. Hem ev hem de ahalisi bayram için hazır hale gelir. Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. 

Müslümanlar Ramazan Bayramı’nın öncesinde geçirilen Arefe Günü’nde oruç tutmaya devam ederler. Hz.Muhammed (S.A.V.) bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:

“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457) Yani geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arefe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:

Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe:

“Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

“Kefaret olur”, günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?

Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir:

Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460)

 

Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.