20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Asgari ücret ve asgari geçim indirimi merak ediliyor

Türk-İş başkanı Ergün Atalay'ın da katılımı ile gerçekleşen asgari ücretle ilgili ilk teklif ne olacağı merak ediliyor. 15 Aralık 2017 Cuma günü düzenlenen asgari ücret görüşmelerinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için taleplerini bildirdi.

17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Asgari ücret ve asgari geçim indirimi merak ediliyor

Uzun süredir gündemde yer alan asgari ücret ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. İkinci toplantısı bugün gerçekleşen asgari ücretin ilk görüşmesi 1 Aralık'ta yapıldı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını yarın yapacak. Toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaşacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam pazarlığında bugün ikinci raundu bugün yapıldı. 



ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısı Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılacak. Komisyon Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanacak. İlk toplantıda Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hem işçi hem de işveren kesiminden fedakarlık beklediklerini söylemişti. İşçi kesimi 'geçim şartı' başta olmak üzere 10 taleple masaya oturmuştu. Türk-İş, "Asgari ücret belirlenirken, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak refahtan pay da verilmeli. Ücretlerde adaleti sağlamak açısından, en düşük devlet memuru maaşı da dikkate alınmalı" açıklamasını yapmıştı. İşveren ise asgari ücrete teşviğin sürmesini istediğini belirtti. Pazarlıklar Aralık sonuna kadar sürecek ve yıl sonunda yeni asgari ücret belirlenecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılacak. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri komisyon ile paylaşacak.


İLK TOPLANTI 1 ARALIK'TA YAPILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ilk toplantısını 1 Aralık'ta gerçekleştiren komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlık yapmıştı.

Bakan Sarıeroğlu, buradaki konuşmasında "Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum." ifadesini kullanmıştı.