26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Aşure tarifi nedir nasıl hazırlanılır?

Muharrem ayında Aşura nedir tarifi nasıl yapılır 2017 Aşura günü hangi gün ne zaman? soruların yanıtları merak ediliyor. Muharrem ayının başlamasıyla birlikte Aşure günü Muharrem ayının 10. günü idrak edilecek. 30 Eylül Cumartesi gününe denk gelen Aşure gününde vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına yılda bir defa aşure dağıtıyor. Aşure gününde oruç tutmak faziletli ibadet olarak herkese tavsiye ediliyor. Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Muharrem ayının hangi günleri oruç tutulur? İşte tüm ibadetler ve merak edilenler...

29 Eylül 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Aşure tarifi nedir nasıl hazırlanılır?

Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayında oruç tutmak başta gelen ibadetler arasındadır.  İslam dininde önemli günler ve mübarek aylar arasında yer alan Muharrem ayı boyunca, Müslümanlar bu aya özel olarak ibadetlerini gerçekleştirirler. Peki 2017 yılı itibariyle binlerce kişinin merak ettiği Muharrem ayında hangi gün kaç gün oruç tutulur? Muharrem ayı orucunda nasıl niyet edilir? Aşura günü ne zaman? Hangi gün aşura? Aşura nedir? İşte Aşure tarifi ve detayları...

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571'de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. pazartesi sabahı, Mekke'de doğdu. 622'de Mekke'den Medine'ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine'nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu.. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, 2017 Muharrem 21 Eylül itibariyle başlayacak.

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

MUHARREM AYINDA PERŞEMBE, CUMA VE CUMARTESİ GÜNLERİ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peşpeşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir."

(Taberani, el-Evsat:1810, 2/468; Deylemi, Müsnedül Firdevs: 5696, 4/66; Abdülkadir-i Geylani, el-Gunye: 1/325, Suyuti, ed-Dürrül Mensur: 4/185; İmam-ı Gazali, İhyau Ulumi'd Din: 1/281; Ali el Mütteki, Kenzul Ummal: 24173, 8/561; Heysemi, Mecmaüz Zevaid:3/191) Hazreti Enes (Radıyallâhu Anh)'dan rivayet edilmiştir: Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz buyurdu ki:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır." (Safuri, Nüzhetül Mecalis: 1/156)

2017 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gününe Aşura denir. Aşure günü  bu sene 30 Eylül 2017 cumartesi günü gerçekleşecek.  Aleviler  12 İmamlar orucu olarak da bilinen Muharrem orucunun 12. günü aşurelerini yaparlar.


AŞURE MALZEMELERİ

Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir. Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar.

Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibarıyla vegandır. Aşure Türkiye'nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hristiyan ve Yahudi kültürlerin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.



Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen
hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Aşure nasıl yapılır sorusunun farklı cevapları olsa da klasik aşure tarifi her zaman geçerliliğini koruyor. 30 Eylül Cumartesi gününe denk gelen Aşure günü evlerde kaselere dolan aşureler dağıtılmak üzere hazırlanacak. Peki aşure nasıl yapılır? İşte videolu aşure tarifi...

AŞURE TARİFİ

8-10 kişilik
10 dakika
Tencerede orta ateşte 35 dakika

Malzemeler

Buğday (2 su bardağı)
Kuru fasulye(1 su bardağı)
Nohut (yarım su bardağı)
Fındık (1 su bardağı)
Kuru Üzüm (yarım çay bardağı)
Kuru kayısı (1 çay bardağı)
Ceviz (1 çay bardağı)
Nişasta (3 çorba kaşığı)
Dolmalık fıstık (1 çorba kaşığı)
Fıstık içi (1 çorba kaşığı)
Kuşüzümü (yarım çay bardağı)
Kuru incir (5-6 adet)
Şeker (1.5 su bardağı)
Su (9 su bardağı)
Sıcak Su (1 litre)

Püf Noktası

Bir gece öncesinden nohutu ve fasulyeyi ılık suda, buğdayı da normal ısıdaki bir suda ıslatın. İsteğe göre malzemelerin içine gülsuyu da ekleyebilirsiniz. Aşurenin üzerini toz tarçın, nar taneleri, fıstık, kuş üzümü ya da fıstık içi ile süsleyebilirsiniz.



Adım Adım Pişirme

1- Bir tencereye 2 su bardağı buğdayı, başka bir tencereye 1 su bardağı fasulyeyi, üçüncü bir tencereye de yarım su bardağı nohutu dökün. Her bir tencereye 3 su bardağı sıcak su dökün ve hepsini haşlayın. Haşladıktan sonra sularını dökün. 5-6 adet kuru incir ve 1 çay bardağı kuru kayısıyı küçük küpler halinde dilimleyin.

2- Haşladığınız nohutu ve fasulyeyi buğdayın kaynadığı tencerede toplayın. Üzerindeki suyu 1 litreye tamamlayın. Hepsini orta ateşte bir taşım kaynatın. 1.5 su bardağı şeker, yarım çay bardağı üzüm, kestiğiniz kayısı ve incirleri tencereye ekleyin.

3- 1 çay bardağı cevizi bıçakla dilediğiniz kadar küçülterek kesin. Cevizleri de tencerenin içine ilave edin ve 1-2 dakika kaynatın. Ardından fındıkları bütün halinde tencereye koyun.

4- Bu sırada ayrı çukur bir kapta 3 çorba kaşığı nişasta ve 1 çay bardağı suyu iyice çırpın. Çırptıktan sonra tenceredeki karışımın içine dökün. Orta ateşte yaklaşık 10 dakikada aşureniz hazır.

NEDEN AŞURE PİŞİRİYORUZ?

Muharrem ayının İslam tarihinde belli başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi oruç, ikincisi Hicrî takvimin başlangıcı olması, diğeri de Hz. Hüseyin ve evlatlarının Kerbela'da şehit edilmesidir.