25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bacakta ağrı kalp krizi habercisi

Kalp damarlarındaki tıkanmayı bacak ağrıları haber veriyor. Uzmanlar, “Dinlenince geçen, yürüyünce artan baldır ağrılarından şikayet edenler acilen kardiyoloji kliniğine görünmeli” diyor.

3 Ocak 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bacakta ağrı kalp krizi habercisi
Çoğu zaman önemsenmeyen bacak ağrılarının ‘önemli’ hastalıkların habercisi olabileceği belirtildi. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, “Vücuttaki atardamarların dağılımı, bir ağacın dalları gibi birbirleriyle ilişkidedir. Bu dalların herhangi birindeki tıkanma kalbin damarlarındaki tıkanmanın da olabileceğinin dolaylı göstergesidir” dedi. Doç. Dr. Ahmet Akgül, bacak ağrısının öneme alınması gerektiğini vurgulayarak, kansızlığa bağlı ağrı, bacakta yara, dinlenince geçen yürümeyle artan baldır ağrılarında hastaların direkt en yakın damar cerrahisi kliniklerine gitmesi gerektiğini kaydetti. Bu hastaların şikayetlerinin soğukta arttığını ve genellikle sigara içtiklerini aktaran Akgül, bu tür rahatsızlıkların ailede varsa genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini anlattı.

Vücudun uyarı mekanizması

Akgül, şu bilgileri verdi: “Oksijeni bol, temiz kanı taşıyan atardamarların tıkanıklıklarında damar içindeki kanın beslediği alanda beslenme eksikliği oluşur ve özellikle efor yani hareket sırasında artan ağrılar meydana gelir. Baldır ağrıları, ayak ağrıları ve zamanla beslenememeye bağlı istirahat ağrısı ve yaralar görülmeye başlar. Damar sistemi, birbiriyle bağlantılı bir ağdır. Tıkanıklığı başlatan bir uyarı varsa, bunun genellikle damarlarda sertleşme ve kireçlenmeyle oluşur ve tüm sistemin birlikte değerlendirilmesi gerekir.” Bacakta damar tıkanmasıyla gelen hastaların kalp değerlendirmesinin yapıldığını anlatan Akgül, “Bu hastalarımıza anjiografi uygularız. Hastalarımızın çoğunda kalp damarlarında çok kritik daralmalar tespit edilir. Bu yüzden önce bu damarları ardından bacak taki tıkalı damarı açma yoluna gideriz” açıklamasını yaptı.