19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Batık şehre daldı

Marmara Depremi’nin izlerini araştırmak amacıyla Gölcük sahilindeki ‘batık şehre’ dalış yapan Japon mühendis Yoshinori Moriwaki “Marmara Bölgesi’nde deprem bekleniyor. Bu nedenle hazır, eğitimli olmak gerekiyor” dedi.  

21 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Batık şehre daldı

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Marmara Depremi’nin Gölcük sahilindeki ‘batık şehre’ gerçekleştirdiği dalışla depremin izlerini araştırdı. Osmangazi Köprüsü ve Marmaray gibi Türkiye’nin mega projelerinde görev alan Moriwaki, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde fay hattının kıyıdaki yapıları denize çekmesi sonucu oluşan ‘batık şehir’de inceleme yapmak üzere Kocaeli’ye geldi. Moriwaki ve beraberindekiler, 35 metre derinliğe kadar devam eden enkazda, önceki yıllarda daha net görülebilen, şimdilerde ise sahile akan derenin taşıdığı alüvyonlarla kaplandığı gözlenen çınar ağaçları, vapur iskelesi, otel, evler, otomobil ve seyyar satıcı tezgahı gibi yapıların izini sürdü. Su altında üç katlı olduğu bilinen bir binaya en üst katındaki boşluktan giren Moriwaki, depremlerin ardından su üstünde binlerce örneğini gördüğü yapıları, su altında da görebilme imkanı buldu. 

ÇOK DUYGULANDIM 

Farklı bir deneyim yaşadığını dile getiren Moriwaki “Normal yerde enkaza her zaman bakıyorum ama ilk defa denize, 19 sene geçmesine rağmen aynı kalan enkaza dalış yaptım. Çok duygulandım. Gördüklerimi üniversitelerde anlatmak istiyorum. Toplumu bilinçlendirmek gerekir. Japonya ve Türkiye deprem kuşağında. Marmara Bölgesi’nde deprem bekleniyor. Bu nedenle hazır, eğitimli olmak gerekiyor.” diye konuştu.