20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bayram turistleri Ege’yi doldurdu

Kurban Bayramı tatilinin ilk gününde yollarda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu, otogar ve havalimanlarında yolcu rekorları kırıldı, tatil beldeleri turist akınına uğradı. 

19 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bayram turistleri Ege’yi doldurdu

9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk gününde TEM Otoyolu, D-100 Karayolu geçişleri ve Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı geçidi kilitlendi. Bayram tatilini şehir dışında geçirmek isteyen İstanbullular dün sabah erken saatlerde yola çıkarak TEM Otoyolu Sultanbeyli mevkii Ankara istikametinde trafik yoğunluğu oluşturdu. TEM Otoyolu’nda yaşanan yoğunluktan kaçanlar D-100 Karayolu’nu da doldururken, her iki yolda da trafik adım adım ilerledi. Tatilciler Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı geçidinde de trafik yoğunluğunu arttırdı. Bölgedeki trafik ekipleri, sürücüleri yakın takip yapmamaları ve emniyet şeridini kullanmamaları konusunda uyardı. 

YOLCU REKORU KIRILDI

Öte yandan otogarlarda da bayram hareketliliği son 4 gündür sürüyor. Otobüs firmalarının ek sefer koymasına rağmen hala bilet bulamayan vatandaşlar çevre illerden aktarma yaparak memleketlerine kavuşmayı planlıyor. Havaalanları da otogarları aratmıyor. Tatile çıkanlar, Türkiye’nin en çok uçak ve yolcu trafiğinin gerçekleştiği Atatürk Havalimanı’na da rekora neden oldu. Havayolu şirketleri yoğun talebi karşılamak adına ek sefer koyarken 1441 uçağın kullandığı Atatürk Havalimanı’nda 185 bin 414 yolcu geçti. Buna transfer yolcular da eklendiğinde 230 bin yolcunun geçmesiyle Atatürk Havalimanı’nda bir günde geçen yolcu sayısı rekoru kırıldı. Yurt dışına geliş ve gidiş olmak üzere toplam 111 bin kişi pasaport işlemleri yaptırdı.  

İSKELELER KİLİTLENDİ

Tatilcilerin yoğunluğundan deniz ulaşımı da nasibini aldı. Tatil yolcuları Çanakkale’nin Eceabat ve Kilitbahir iskelelerinde 3 kilometreye ulaşan kuyruk oluşturdu. Çanakkale Boğazı ile adalar hattındaki deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ yetkilileri, vatandaşların mağdur olmamaları için bayram süresince seferlerin saatsiz olarak doldur-boşalt sistemiyle yapılacağını belirtti. İstanbul ve yakın illerden gelip Tekirdağ üzerinden feribotları kullanarak Bandırma, Avşa ve Marmara adalarına geçmek isteyen tatilciler, kilometrelerce araç kuyruğu oluşturdu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Tekirdağ Limanı’nda, araç kuyrukları zaman zaman 4 kilometreyi aşarken, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri de herhangi bir olumsuzluğa karşı limanda tedbir aldı.

BODRUM’A AKIN ETTİLER

Tatil beldeleri ise yerli turist akınına uğradı. Özellikle tatilcilerin gözdesi Bodrum’da kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Araçlar 5 kilometrelik yolu 45 dakikada geçebildi. Verilere göre Kurban Bayramı’nda Ege ve Akdeniz kıyılarının son 5 yılın en yoğun sezonunu geçirmesi bekleniyor. En büyük yoğunluk yaklaşık 1.5 milyon turistle Bodrum’da yaşanırken, Fethiye, Marmaris, Ula, Datça ve Akyaka gibi tatil yörelerinde de yoğunluk yaşanmaya başlandı. Muğla’nın turistik ilçelerine ise yaklaşık 4 milyon tatilcinin geleceği tahmin ediliyor. 

İBB KURBAN yayında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kent genelinde olumsuzlukların yaşanmaması için tüm birimleri aracılığıyla gerekli hazırlıklarını tamamladı. Bu kapsamda İBB vatandaşların kurban satış ve kesim yerlerine kolay ulaşımını sağlamak amacıyla yeni seferler koydu. İETT, İstanbulluların kurban kesim merkezlerine rahatlıkla ulaşmaları için özel seferler düzenleyecek. Belediye, kurban merkezlerini gösteren kurbanlık hayvanların küpe sorgularının yapılabildiği “İBB KURBAN” mobil uygulamasını da yayına aldı.

Dinlenme tesisinde arabaları soyuldu

Kurban Bayramı tatili için yola çıkan bir aile, Kırıkkale-Ankara karayolu Irmak köyü yakınlarında mola verdiği dinlenme tesisinde hırsızların kurbanı oldu. Hırsızlık anının anbean yansıdığı güvenlik kamerası görüntülerinde otomobilin arkasında bekleyen iki hırsız önce dinlenme tesisinde park halindeki otomobilleri el feneriyle kontrol etti. Hırsızlardan bir tanesi gözüne kestirdiği otomobilin sağ ön camını kırarak, içinde para ile ziynet eşyalarının olduğu çantayı alıp kayıplara karıştı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Tatilinizi sosyal medyadan duyurmayın

Güvenlik Uzmanı Demir Bilgütay, Kurban Bayramı gibi uzun soluklu tatillerde hırsızlık olaylarının arttığını belirterek tatile çıkacak vatandaşları sosyal medyadan ‘yer bildirimi’ yapmamaları konusunda uyardı. Daire kapısının önüne bırakılacak bir çift ayakkabının hırsızı caydıracağına dikkat çeken Bilgütay, “Gün içinde sönüp, akşam yanacak zaman ayarlı bir lamba ve düzenli olarak temizlenen posta kutusu hırsızlık vakalarına karşı etkili bir önlem olacaktır. Araba ruhsatınızı da yanınızdan ayırmayır” dedi. ‘Hırsızlık sizin tatil yapmanızı bekliyor’ diyen Bilgütay, “Daha fazla giriş çıkış olduğu için alt katlar güvenli, üst katlar ise daha tehlikelidir. Tenha bölgelerde oturanların kesinlikle pencerelerine korkuluk yaptırmaları yararlı olacaktır. En üst katta oturanlara bile korkuluk öneriyorum. En alt ve en üstte oturanların kesinlikle korkuluk yaptırması şart” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu trafiği denetledi 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Bu bayram ben de trafik polisiyim, hatalı sürücüye kırmızı düdük’ projesi kapsamında Bolu, Çankırı, Kırıkkale’deki yol uygulamasına katıldı. Karşılarında Bakanı gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşarken Soylu, çocuklara kırmızı düdük, oyuncak, şapka, tişört dağıttı. Soylu, Bayram tatili için memleketlerine giden ailelerle sohbet ederek bayramlaştı ve trafik kurallarını hatırlattı.