20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bedava tedavi

Gülmenin sağlık kalitesini artırdığını ve ağrıları hafiflettiğini ifade eden uzmanlar hiç para gerektirmeyen doğal ilacın ruhsal sorunlara da iyi geldiğini açıkladı.

15 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bedava tedavi

Fizyoloji ve ruh sağlığı uzmanları, gülmenin beden ve ruh sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fizyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necip Kutlu gülmenin insanların beyin kimyasını değiştirdiğini ve olumlu etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Kutlu, “Güldüğümüzde savunma sistemimiz kuvvetlenir, direncimiz artar. Hayatta kalmamız daha avantajlı seviyeye gelir ve yaşam standardını yükseltir. Tebessüm, gülmek hem kendi beynimiz için faydalı hem de etrafımızdaki insanlar için faydalıdır. Mutlu insanlar, neşeli insanlar daha mutlu yaşıyorlar. Sağlık kalitesini artıyor. Gülünce salgılanan endorfin, dopamin maddeleri de ağrı gidericidir. Dopaminin artışı ile insan ağrı duymaz” diye konuştu.

KAYGIDAN KORUR

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran da gülmenin ağrı kesici olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğunu, aynı zamanda da ruhsal problemlerden koruyucu etkisi olduğunu söyledi. Duran “Gülmenin ruhsal problemlerden koruyucu etkisi var. Depresyondan, kaygıdan korur. Neşeli insanlar bu problemleri daha az yaşar. Gülme bir savunma mekanizması; strese karşı, kötü duyguları yenmek için kullanılır”