20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dahilerin işleri hazır  

Gençleri geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmaya teşvik eden TEKNOFEST 20-23 Eylül’de İstanbul’da yeni havalimanında başlıyor. 12 farklı kategoride düzenlenecek yarışmalarda dereceye girenler ROKETSAN’da şartsız işe başlayacak. 

KEMAL GÜMÜŞ / İREM ERBAŞ 13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Dahilerin işleri hazır  

TürkMedya’nın Global İletişim Ortağı ve sponsoru olduğu, 20-23 Eylül’de 3. havalimanında gerçekleştirilecek “İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali”nin (TEKNOFEST) tanıtımı Florya’daki Havacılık Müzesi’nde  düzenlendi. Toplantıda konuşan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in Milli Teknoloji Hamlesi’nin gerçekleşmesinde çok önemli bir role sahip olduğunu belirterek “Yarışmaların yanı sıra  dünyada ses getirecek havacılık gösterilerine şahit olacağız. Dünyada ilk defa yapılan sürpriz bir yarış var. Ayrıca Göz bebeğimiz Türk Yıldızları ve Solo Türk her gün gösteri yapacak. Milli gururumuz ATAK helikopterimiz de festivalde olacak” dedi.

GENÇLER DÖNÜŞÜMÜN LİDERLERİ OLACAK  

Bayraktar TEKNOFEST’te roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride yarışan 2 bin gencin gelecekte dönüşümün liderleri olacağını belirterek şöyle konuştu: 7’den 70’e havacılık ve uzay teknolojisi geliştirme tutkusunu topluma yaymak istiyoruz. İnsan sevdiğinin peşinden gider. Havacılığı, pilot olmayı seveceğiz ki uçak yapalım. Astronot olmak isteyeceğiz yıldızları seveceğiz ki uzaya çıkalım, uzay araçları geliştirelim. İşte TEKNOFEST ülkemiz Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmesi yolunda gereken toplumsal seferberliğin ilk adımıdır. Gayretlerimiz sadece üreten değil, ecdadı gibi göğe bakıp, hayal kuran, araştıran, geliştiren vbir gençliğe sahip tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için...”Festivalin, roket, füze ve uzay teknolojileri alanında ana sponsoru olduklarını dile getiren ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit “Gençlerimizin başarılarını destekliyoruz. Bu festivalde düzenlenecek yarışmalara katılıp dereceye girenlere, herhangi bir şart aramaksızın ROKETSAN’a başvurmaları durumunda işe alacağımızı taahhüt ediyoruz. Bu da cazip bir tekliftir. ROKETSAN’da işe girmek o kadar kolay değil” diye konuştu. 

HAVACILIKTA DEVRİM YAPTIK

İstanbul Valisi Vasip Şahin artık meydan savaşlarının  üstün geldiği bir dünya olmadığını belirterek, “Bilginin, teknolojinin ve ilmin çatıştığı, çarpıştığı, rekabet ettiği bir zamandayız” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da, son 15 yılda havacılık, uydu ve uzay çalışmalarında devrim sayılabilecek projelerin gerçekleştirildiğini kaydederek, “RASAT, GÖKTÜRK-2, BİLSAT gibi yerli milli tasarım ve üretimle uzayda uydularımız var. Kendi silahlarımızı, uçaklarımızı, helikopterlerimizi, İHA’larımızı üretiyoruz. Biz de İBB olarak İETT ile vatandaşlarımızı ücretsiz festivale ulaştıracağız” dedi.

100. YIL HEDEFLERİMİZİ ÇAĞRIŞTIRIYOR 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır “Yarışmalarla teknolojinin sadece bugününü değil, geleceğini, 5-10 yıl sonrasını hedefleyen işler çıkarmayı planladık. Türkiye tarihinde ilk kez roket yarışması düzenlenecek. Ayrıca 3 gün boyunca Taksim Meydanı’nda, sonrasında TEKNOFEST’te İstanbul Yeni Havalimanı’nda kocaman bir dikey rüzgar tünelinde uçmanın keyfini yaşayabilirsiniz. 20-23 Eylül unutulmaz bir tarih çünkü 2023’ü, 100. yıl hedeflerimizi de çağrıştırıyor” ifadelerini kullandı.

Yarışmacılar heyecanlı

12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor. Teknoloji yarışmalarına toplamda 750 takım 2 binin üzerinde yarışmacı katılıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yarışmaya katılacak takımlardan biriyle Samsun’da biraraya geldi. Yaklaşık 1.5 yıldır dronelar üzerinde çalışmalar yapan İsmail Kuşçu, Furkan Gündoğdu, Mehmethan Demir ve Hüseyin Yazıcı ile yakından ilgilenen Bakan Kasapoğlu, gençlerin yaptıkları bu çalışmaları her zaman destekleyeceklerini ifade etti. İstanbul’da yarışacak insansız hava aracı ve diğer araçları da test eden Bakan Kasapoğlu, tüm gençleri festivale davet etti.