19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ehliyet yeni kimlik için randevu nasıl alınır?

2017 yılı öncesinde her ilin ayrı randevu sayfası bulunuyordu. Ehliyet yeni kimlik randevu işlemi için haberimizdeki linkten tüm bilgilere ulaşabilirsiniz...

16 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ehliyet yeni kimlik için randevu nasıl alınır?

Ehliyet almak isteyenler yada var olan ehliyet kartını yeniletmek isteyenler için "ehliyet randevu alma" işlemi hakkında bilgileri bu haberimizde derledik. Aynı zamanda sürücü belgesi almak için kurslara kayıt olanlar için geçmiş yıllarda çıkmış soru ve cevaplarına ulaşabileceğiniz linki buradan bulabilirsiniz. Sürücü belgesi diğer adıyla ehliyet her türlü aracı kullanmamızı sağlayan belgedir. Ehliyet almak için önce kursa gidilir ardından yazılı ve uygulamalı sınava girilir. Sınavda başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır. Uzun zamandır yapılan çalışmaların ardından ve pilot illerde yapılan denemelerin ardından vatandaşlar yeni çipli ehliyetlerine kavuşuyorlar. Ancak vatandaşlar yeni çipli sürücü belgeleri hakkında halen çok az bilgiye sahipler. Örneğin yeni çipli ehliyet nasıl alınır, eski sürücü belgesi ile yeni çipli ehliyet nasıl değiştirilir? Ehliyet sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenir. Daha önce yılda 6 defa gerçekleştirilen ehliyet sınavları yapılan değişiklik ile 5 defaya düşürüldü. Ehliyet sınavına girecek olan adaylar sınav giriş yerlerini Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinden öğrenebileceği gibi sürücü kurslarından da öğrenebilirler. Sınavdan yeterli puanı alan adaylar stajyer ehliyet sahibi olurlar. Gerekli şartların yerine getirilmesi ile de adaylar normal ehliyetlerine kavuşurlar. Peki ehliyet yenileme işlemi ve randevu işlemi nasıl yapılır?
 

EHLİYET RANDEVU ALMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ


EMNİYET RANDEVU NASIL ALINIR?

2017 yılı öncesinde her ilin ayrı randevu sayfası bulunuyordu. Türkiye genelinde BÜTÜN RANDEVULAR üst kısımda verdiğimiz linkten alınacaktır. Randevu alabilmeniz için öncelikle İL  seçmeniz gerekiyor. İL seçtikten sonra randevu veren İlçe Emniyet Müdürlükleri görünmektedir.

Boş kontenjanı olan ve size uygun İlçe Emniyet Müdürlüğünü seçiniz. Randevu tarihi ve boş saati belirleyip tıkladığınız zaman açılan ekranda kimlik bilgilerinizi, cep telefonu numarası, mail adresini girmeniz ve randevuyu onaylamanız gerekecek.

Bilgilerinizi girdikten sonra sistem mailinize onaylama linki yollayacak, mailinize gelen onay linkine tıkladığınız zaman yeni bir sayfa açılacak ve size  tekrar TC kimlik numaranızı soracak. TC kimlik bilgilerinizi girip "Onaylıyorum" butonuna tıkladığınız zaman randevunuzu almış olacaksınız. Sistem size referans kodu verecek. O kodu mutlaka bir yere yazın. Bunun yanında EGM sayfası üzerinde ehliyet randevu sorgulama yaparak randevunuzun doğru olduğunu teyit edebilirsiniz. Mail ve telefon bilgilerinizi hatasız girmeniz gerekmektedir.

Ehliyet teorik sınavları daha önceden 3 aşamalı olarak yapılmaktaydı. Bunlar trafik, ilk yardım ve motor olmak üzere bu bölümlerin sınavlarına girilmek zorundaydı. Ve bu tek bir sınavda 30’ar soru olmak üzere bölümler ayrı ayrı değerlendirilmekteydi. Ancak günümüzde bu 3 aşamayı aynı sınavda birleştirilmiş olup, sınav sonuçları da bir bütün şekilde tek bir sonuç olarak hesaplanmaktadır. Soru sayısı 60’tan 50’ye düşürülmüştür. Bu şekilde ehliyet teorik sınavı uygulaması yapılmaktadır. Bu sınavdan başarılı sayılıp direksiyon sınavına girmeye hak kazanmak için 70 puan ve üzeri bir puan almanız gerekmektedir.

Yeni müfredatın gelmesi ile birlikte kurs fiyatlarında da %15 oranında bir artış olduğu bilinmektedir. Bu yeni müfredata göre stajyer ehliyeti denen bir ehliyet türü de karşımıza çıkmıştır. Bu stajyer ehliyeti nedir diyecek olursanız; ehliyet almak isteyen adayın yine aynı şekilde teorik derslere girmesi ve bu derslerin sınavında başarı göstermesi ile başlayıp direksiyon derslerini aldıktan sonrasında direksiyon sınavına girip, başarı sağlayan adaylara geçici olarak verilen ehliyet türüdür.