25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Gönülleri fethettiler

Türkiye, TİKA’nın ‘2018 Tecrübe Paylaşım Programı’ kapsamında ırk, din, dil ve cinsiyet farkı gözetmeksizin ihtiyaç duyulan yerlere, süratle insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. 

20 Ağustos 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gönülleri fethettiler

İnsani yardım ve uluslararası acil durumlarda tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ları uyumlu ve etkili çalışan Türkiye, ırk, din, dil, cinsiyet farkı gözetmeksizin ihtiyaç duyulan yerlere, süratle ve imkanların elverdiği ölçüde insani yardım ulaştırmaya ve uluslar arası çabalara katkı sunmaya devam ediyor. Başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), AFAD ve Türk Kızılayı’nın yanı sıra pek çok sivil toplum örgütünün insani yardımlar alanında oldukça aktif olduğu Türkiye, insani yardımlarını sadece ikili düzeyde değil, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA), Dünya Gıda Programı (WFP) gibi uluslararası örgütler aracılığıyla da yapmaya gayret ediyor. TİKA tarafından son 5 yılda binden fazla su kuyusu açıldı, yaklaşık 100 su deposu inşa edildi ve onarıldı. TİKA koordinatörlüğünde düzenlenen ‘2018 Tecrübe Paylaşım Programı’ kapsamında Kamerun’a gelen gençler, tohum ekme çalışmalarına katıldı. Burkina Faso’yu ziyaret eden gençler, programın son gününü yetim kardeşlerine ayırdı. TİKA’nın desteği ile Titao kentinde bulunan Şifa Yetimhanesi’nde on gün boyunca yetimlere hijyen eğitimi verildi. 

YETİMLERLE FİDAN DİKTİLER  

Eğitimin kapanış törenine katılan TİKA gönüllüleri, tören öncesinde yetimlerle fidan dikti. Genç gönüllüler, Senegal’in güneyindeki Casamance bölgesinde yer alan cüzzamlıların yaşadığı 3 köydeki faaliyetlerini tamamlayarak yurda döndü. Öte yandan Fas’ta bulunan gönüllü elçiler, sünnet olacak 200 çocuğa kıyafet hediye etti. Tıp fakültesi gönüllü öğrencilerden oluşan 16 kişilik ekip, sağlık taramasının ardından katıldıkları şölende, sünnet olacak Faslı 200 çocuğa geleneksel sünnet kıyafetleri hediye etti. Sünnet kıyafetlerini alan aileler, Türkiye’ye hayranlıklarını dile getirerek, organizasyona verilen destekten ötürü Türk halkına teşekkür etti. Geleneksel Fas müzikleri eşliğinde açılış töreni yapılan organizasyonun, 7 cerrah eşliğinde 5 günde tamamlanması planlanıyor. ‘2018 Tecrübe Paylaşım Programı’ ile 8 Eylül’e kadar 30 ülkeye gidecek yaklaşık 500 öğrenci, bu ülkelerde, Türkiye ve Türk sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını yerinde inceleyerek 100’e yakın proje ve faaliyete katılacak. 

Afganistan’da ebru kursu 

TİKA tarafından Afganistan Herat’ta Türk ebrusu kursu açıldı. Erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı düzenlenen kurslar üç seviyede icra edilecek olup, 5 ayda tamamlanacak. Türkiye’den gelen birinci sınıf ebru malzemesi kullanılarak sürdürülen kurslar, ebru ustaları Maarif Vakfı Afgan Türk Okulu öğretmenlerinden Bilal Demirel ve Sâime Demirel tarafından veriliyor. Darice, Türkçe, İngilizce ve Arapça eserlerden oluşan bin 500 kitap, süreli yayın ve bin elektronik kitabın bulunduğu eğitim salonunda ayrıca Türkçe kursları da devam ediyor.