18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Görenleri dehşete düşüren yengeç!

Hindistan cevizi yengeci adını hindistan cevizine olan sevgisinden alıyor. 60 yıla kadar yaşayabilen hindistan cevizi yengeci karada yaşayan en büyük eklem bacaklı olarak da biliniyor.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Görenleri dehşete düşüren yengeç!

Keşiş yengeci türünün farklı bir üyesi olan hindistan cevizi yengeci adını hindistan cevizine olan sevgisinden alıyor. 60 yıla kadar yaşayabilen hindistan cevizi yengeci karada yaşayan en büyük eklem bacaklı olarak da biliniyor. İşte hindistan cevizi yengeci hakkında ilginç bilgiler...

DÜNYADAKİ EN GÜÇLÜ HAYVANLARDAN BİRİ

Bilim adamlarının araştırmalarına göre hindistan cevizi yengeci dünyanın en güçlü hayvanlarından biri. Nedeni ise adından da anlaşılacağı gibi hindistan cevizini çok sevmesi ve hindistan cevizini rahatlıkla kuvvet uygulayıp sıkıştırarak kırabilmesi.

Kolaylıkla hindistan cevizini parçalayabilen bu canlıların boyları 1.5 metreyi, kiloları ise 5 kilogramı bulabiliyor. İyi bir tırmanıcı olan hindistan cevizi yengeci, çoğunlukla ağaçlara tırmanmayı tercih ediyor.

60 yıla kadar yaşamını sürdürebilen bu yengeç, Endonezya ve Pasifik adalarında yaşıyor. Güçlü kıskaçlarını sadece hindistan cevizi üzerinde kullanan bu yengeç türü yavaş hareket ettiğinden insanlar ve diğer canlılar için bir tehdit oluşturmuyor.

60 YILA KADAR ÖMÜRLERİ VAR

Hindistan cevizi yengecinin beslenme aşaması ise şöyle: Bu yengeç türü ağaçlara tırmanarak yüksekteki hindistan cevizini kesiyor ve yere düşürüyor. Daha sonra yere inen hindistan cevizi yengeci, güçlü kıskaçları ile hindistan cevizini kırarak yiyor.

SUDA DEĞİL KARADA YAŞIYOR

Diğer yengeçlerin aksine bu yengeç türünün en önemli özelliklerinden biri de karaya adapte olmaları. Bilinenden farklı olarak suda değil de karada yaşamını sürdüren bu yengeç türü, suyun altında çok fazla kaldığında boğulabiliyor.

Bu canlı hakkında veri toplamak isteyen bilim adamları hindistan cevizi yengecini bir teste tabii tuttular. Japonya'nın Okinawa Adası'ndan toplanan 29 yabani hindistan cevizi yengecine bir güç testi uygulandı.

29 yengecin hepsi sol pençesi ile güç kontrol cihazına bir ısırık bıraktı ve güç eşiği belirlendi. Okinawa Churashima Vakfı'nın baş araştırmacısı Shin-ichiro Oka, "Kuvvet oldukça güçlü" diye açıklama yaptı.

Bilim insanları hindistan cevizi yengecinin gücünün yetişkin bir aslan ısırması veya yetişkin bir insan ısırmasının 4-5 katı büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

GÜMÜŞ VE PARLAK CİSİMLERİ ÇALIYOR

Hindistan cevizi yengeciyle ilgili bilinen bir diğer ilginç özellik ise gümüşleri veya parlak cisimleri çalması.

Birkaç kere karşılaşılan bu vakanın tüm yengeçlerde görülüp görülmediği bilinmiyor.

Pasifikteki adanın yerlileri tarafından yenen bu canlının tadının ıstakoz ve normal yengeç etine çok benzediği biliniyor.