19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Halil inalcık kimdir sözleri nelerdir?

Tarih bilimci ve yazar Halil İnalcık ölümünün birinci yıl dönümünde anıldı. Halil İnalcık kimdir sözleri nelerdir vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. “Hocaların Hocası” ve “Tarihçilerin Kutbu” olarak bilinen İnalcık aynı zamanda İlber Ortaylı’nın da hocasıdır. Ünlü yazar, 100 yaşında, tedavi gördüğü Ankara’da hayata gözlerini yummuştu. Bakanlar Kurulu kararıyla Fatih Camii’ne defnedilen İnalcık için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla geleneksel tarzda bir ‘ulema kabri’ inşa edildi. Anma töreni 16.30’da başladı. Detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

25 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Halil inalcık kimdir sözleri nelerdir?

Halil İnalcık kimdir sözleri nelerdir soruları vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Tarihçilerin Kutbu ve Hocaların Hocası olarak bilinen Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016’da vefat etti. Vefatının birinci yıl dönümünde İnalcık dualarla anıldı. Halil İnalcık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Fatih Camii’ne defnedildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan kabir inşası tamamlandı. İnalcık’a geleneksel tarzda bir ulema kabri inşa edildi. İnalcık, vefat ettiğinde 100 yaşındaydı. Son anına kadar hep ilim ile iç içe oldu. Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu’nun yüksek rütbeli ve önemli askerleri ile bürokratlarının yanı sıra Fatih Türbedârı ve din alimi ve yine Türk tarihçiliğinin en büyük isimlerinden olan Cevdet Paşa ile beraber yatıyor.

Prof. İnalcık, Bakanlar Kurulu kararıyla Fatih Camii bahçesine defnedilmişti. İnalcık için 16.30'da Fatih Camii'nde mevlüt okutuldu.

 

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu’nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır’a yerleştiği için Halil İnalcık’ı annesi büyüttü.

Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’na nakledildi. Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı.

1935’de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden der aldı. Bunlar arasında Fuad Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker, Yusuf Hikmet Bayur gibi isimleri sayabiliriz.

Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde asistan oldu. Bu arada Şevkiye Hanımla evlendi ve 1948 yılında Günhan adlı çocukları dünyaya geldi.

 

HALİL İNALCIK'IN KABRİ NEREDE?

Prof. Dr. Halil İnalcık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dr. İbrahim Kalın’ın girişimi ile çıkartılan Bakanlar Kurulu kararıyla Fatih Camii Haziresi’ne defnedilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halil İnalcık'ın ölümünün ardından kabir inşası talimatı vermiş, bu görevi de Kültür Bakanlığı adına İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İstanbul Valiliği üstlenmişti.

HALİL İNANCIK'IN BAŞLICA YAPITLARI

The Ottoman Empire, The Classical Age, 1300-1600, London, 1973

Studies in Ottoman social and economic history, London, 1985

The Middle East and the Balkans under the Ottoman Empire, Bloomington, 1993

Süleyman the second and his time, Istanbul, 1993

An Economic and Social History of the Ottoman Empire (Donald Quataert ile birlikte), Cambridge, 1994

From empire to republic: essays on Ottoman and Turkish social history, Istanbul, 1995

Sources and studies on the Ottoman Black Sea, Cambridge, 1995

History of Humanity (editor, Peter Burke ile birlikte), 1999

Ottoman Civilization (Gunsel Renda ile birlikte), Ankara, 2003

Essays in Ottoman History , Eren Yayıncılık

Makaleler 1: Doğu Batı, Doğu Batı Yayınları, 2005

Fatih devri üzerinde tetkikler ve vesikalar, Ankara, 1954

Osmanlı'da Devlet, Hukuk, Adalet, Eren Yayıncılık, 2000

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 1/1300-1600, Eren Yayıncılık, Prof. Dr. Donald Quataert ile, 2001

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi Cilt 2 / 1600-1914, Eren Yayıncılık, 2004

Osmanlı İmparatorluğu - Toplum ve Ekonomi, Eren Yayıncılık

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600), Yapı Kredi Yayınları, 2003

Tanzimat ve Bulgar Meselesi, Eren Yayıncılık

ABD Tarihi, Allan Nevins/ Henry Steele Commager (çeviri) Doğu Batı Yayınları, 2005

Şair ve Patron, Doğu Batı Yayınları, 2003

Balkanlar, (Prof. Dr. Erol Manisalı ile)

Atatürk ve Demokratik Türkiye , Kırmızı Yayınınları ( 1.Baskı: Temmuz 2007 - 2.Baskı: Aralık 2007 )

Devlet-i Aliyye (1.Baskı: 2009)

Kuruluş - Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak

OSMANLILAR, Fütühat ve Avrupa İle İlişkiler

 

HALİL İNALCIK SÖZLERİ

Türk tarihçiliği gelişiyor. Geçmişte iki büyük üstad var: Fuad Köprülü, Ömer Lütfü Barkan. Bu iki usta Türk tarihçiliğine getirdikleriyle bir yön vermiştir. Bugün tarihimizi onların yolunda iyi inceleyebilmek için, Osmanlıca’ya hakim olmak, bunun yanında batı tarihçiliğini iyi izlemek gerekir. Bana, siz bütün kariyeriniz boyunca ne yaptınız diye sorarsanız şunu söyleyebilirim: Bütün çabalarım Türk tarihçiliğini modern tarihçilik düzeyine çıkarmaktır. Benim tarih anlayışım devletlerin tarihini ortaya çıkarmaktan ziyade halkın tarihini, halkın geçmişte nasıl yaşadığını, sosyal hayatını, ekonomisini, gündelik yaşantısını ve bunları belirleyen şartları ortaya çıkarmaktır. Bizim tarihçiliğimiz ise bu konulara yeni yeni ilgi duyuyor"

 

"Türk tarihçilerine bir öneride bulunmak gerekirse diyebilirim ki daima belgelere sadık kalın. Eğer hakikati ortaya çıkarırsanız bu daima bizim lehimizedir, çünkü bugüne değin tarihimiz hakkında yazılanların çoğu ya yalandır, ya çarpıtmadır. Eğer mübalağa yaparsanız kendinizi kabul ettiremezsiniz, sizi ciddiye almazlar."