18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Halis Toprak kimdir Halis Toprak’ın fabrikası neden satışa çıkarıldı

Halis Toprak’ın fabrikası satışa çıkarıldı. Sakarya’nın Arifiye ilçesinde, 2009 yılında TMSF’nin el koyduğu 2012’de ise merhum işadamı Halis Toprak tarafından geri alınan 3 fabrika ve 7 sanayi imarlı arazi, Vakıfbank tarafından satışa çıkarıldı. 30'a yakın sektörde faliyet gösteren Toprak Holding'in kurucusu olarak bilinen sanayici ünlü iş adamı Halis Toprak vefat etti. Halis Toprak'ın Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede öldüğü bildirildi. Peki Halis Toprak kimdir?

17 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Halis Toprak kimdir Halis Toprak’ın fabrikası neden satışa çıkarıldı

Halis Toprak’ın fabrikası Vakıfbank tarafından satışa çıkarıldı. Arifiye Hacıköy semtinde yer alan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Toprak İlaç’ın da içinde bulunduğu 382 dönüm arazide iplik, sağlık ürünleri ve ilaç fabrikası bulunuyor.  34 bin 588 metrekare arazi Vakıfbank tarafından satışa çıkarıldı. Vakıfbank resmi internet sitesinden satışa sunduğu arsanın başlangıç fiyatı olarak 21 milyon 600 bin TL ve teminat bedelini de 1 milyon 80 bin TL olarak belirledi. 1938 yılında Diyarbakır Lice'de doğan ünlü sanayici ve iş adamı Halis Toprak, İş hayatına Adana'da başladı. Seramik, kağıt, ilaç gıda gibi 30'a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding'i Türk sanayine kazandıran Halis Toprak, kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

HALİS TOPRAK KİMDİR?

78 yaşında vefat eden işadamı Halis Toprak, 1938 Diyarbakır Lice doğumlu. Sanayici ve iş adamı kimliğiyle Türkiye'nin tanınmış kişileri arasında yer alan Toprak İş hayatına Adana'da başladı.

1977'de İstanbul'da Toprak İnşaat firmasını kurdu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009'da oğlu Mehmet Toprak'a devretti. Aynı yıl Toprak Grubu'nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na olan borcunun tamamını ödeyerek geri almıştır. Halis Toprak 29 Haziran 2012 tarihinde tekrar Toprak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelmiştir.

İlk eşi Ayşe Hanım'dan 10 tane çocuğu olan Halis Toprak, 540 milyar lira rekor tazminat ödeyerek ilk eşinden boşanmıştı. 1999'da evlendiği ikinci eşi Özlem Hanım'dan Turgut adında bir oğlu olan Halis Toprak, 10 sene evlilikten sonra boşandı. Nazlıcan Tağızade ile (13 Temmuz 1992 doğumlu) yaptığı evlilik kamuoyunun dikkatini çekmiş ve bu evliğinden de kısa süre sonra boşanmıştı.

"HALİS AĞA" OLARAK TANINIYORDU

Halis Toprak'ın defin süreci, aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacak. Halis Topak, iş dünyasında "Halis Ağa" olarak tanınıyordu.