25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ramazan'da Peygamber Efendimiz'den sahur ve iftar duası

Ramazan ayı duası Peygamber Efendimiz'den sahurda, iftarda okunabilecek dualar Ramazan ayı ibadetleri nelerdir merak ediliyor. Milyonlarca Müslümanın büyük bir heyecanla beklediği mübarek Ramazan ayı geldi. Onbir ayın sultanı Ramazan ayında okunabilicek sahur ve iftar dualarını haberimizde derledik. İftar duası için hemen tıkla. Ramazan ayında birçok hikmet vardır. Rahmet ve bereket ayı olarak bilinen bu ayda oruç tutmak tüm Müslümanlara farzdır.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ramazan'da Peygamber Efendimiz'den sahur ve iftar duası

İftar vakti yapılacak dua; Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. “ Manası: “Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''

 

RAMAZAN'DA YAPILABİLECEK İBADETLER

Ramazan ayında nasıl ibadet yapmalı, hangi ibadetleri yapmalı sorusuna en güzel cevap Peygamber Efendimiz'den gelir. Efendimiz, ibadette en ileri derecede olup aynı zamanda ümmetine bu konuda en güzel örnektir. Peygamber Efendimiz'in Ramazan ayında yaptığı ibadetleri şu şekilde sıralayabiliriz..

 

 

a. Sahura kalkmayı ihmal etmezdi. Bunu başkasına da tavsiye ederdi.

"Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır." (Buharî, Savm, 20).

b. Her gün Kur'an okurdu. Özellikle Hz. Cebrail (as) ile mukabele şeklinde okurdu.

c. Ramazan boyunca cömertliği kat, kat artardı.

Bu iki hususu aşağıdaki hadiste görebiliriz:

 

İbn Abbas anlatıyor:

"Hz. Peygamber (a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail (as) ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı. Hz. Cebrail (as) ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi." (Buharî, Savm, 7).

d. Teravih kılardı.

Hz. Aişe (ra)'nin bildirdiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m), üç gece mescitte insanlara teravih namazı kıldırdı. Her gece cemaat daha da kalabalıklaşıyordu. Dördüncü gecede mescit insanları almamaya başladı. Cemaat Hz. Peygamber (a.s.m)'i beklerken, o yalnız sabah namazına gitti. Namazı kıldırdıktan sonra, cemaate döndü ve

"Sizin durumunuz / camiye geldiğiniz bana gizli değil, ancak ben teravih namazının size farz kılmasından korktum. Çünkü bu size çok ağır gelecek." diye buyurdu. Ramazanda onun gece namazını (ki teravih de bir gece namazıdır) kaç rekat kıldığını soranlara Hz. Aişe (ra),

" O ne Ramazanda ne de onun dışında vitir beraber on bir rekattan daha fazla kılmazdı." diye cevap vermiştir. (bk. Buharî, Teravih,1).

e. Ramazanın son on gününde itikâfa girerdi. (bk. Buharî, İtikâf, 1).

f. Kadir Gecesi için ayrı bir ihtimam gösterirdi. Aslında bu itikâfı da, daha çok Kadir Gecesi'ni ihya niyetiyle yapıyordu. Nitekim, Ebu Said el-Hudrî'nin bildirdiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m), daha önce Ramazanın onu ile yirmisi arasındaki on günde itikâfa girmiş ve 20. güne geldiğinde ise,

"Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unuttum; artık onu Ramazanın son on gününde arayın." buyurmuştur.(Buharî, İtikâf, 9).

 

 

PEYGAMBERİMİZDEN SAHUR DUASI

Peygamber Efendimiz meaIen buyuruyor ki: “Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIah’ımız.. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe… Amin…”

 

PEYGAMBERİMİZDEN İFTAR DUASI

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı.

Bu duanını anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.