16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Isparta uçak kazası son dakika Vali açıklama yaptı Isparta kazası şehit ve yaralı isimleri

Isparta son dakika askeri uçak kazası kaç şehit var Isparta CASA CN - 235 modeli askeri uçak kazası Vali Günaydın açıklaması geldi. Isparta'nın Yalvaç ilçesinde askeri bir uçağın düştüğü öğrenildi. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim amacıyla kullanılan bir hava aracının düştüğü ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildiği belirtildi. Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askeri uçağın Yalvaç ile Çay ilçeleri arasında bir bölgede düştüğü, uçakta 2 pilot ve bir teknisyenin bulunduğu öğrenildi. Peki CASA CN-235 uçağı nasıl bir uçaktır? Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca Mevkii'nde askeri eğitim amacıyla kullanılan eğitim uçağı düştü. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, 3 kişinin şehit olduğunu açıkladı. Kalkıştan kısa süre sonra radardan kaybolmasıyla bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Uçağın enkazına ulaşıldı. Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi. Henüz şehit ve yaralı isimleri açıklanmadı. Açıklanır açıklanmaz haberimiz içerisinde olacak. CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir. TUSAŞ tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için de üretilmiştir. 1923 yılında Breguet XIX lisansı altında üretimine başlanan CASA tipi uçaklar İspanyol Askeri sanayisinin önemli taşlarından biri. Dünya genelinde 50'den fazla ülkede 830 adet bulunan askeri nakliye ve kargo tipi uçak 6000 kg'kadar yük taşıyabiliyor. Saatte ortalama 455 km hız yapabilen CASA CN - 235 modeli, 3550 kg yük ile 2250 km'lik uçuş menziline sahip. İşte Isparta son dakika askeri uçak kazası ile ilgili yeni gelişme...

17 Ocak 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Isparta uçak kazası son dakika Vali açıklama yaptı Isparta kazası şehit ve yaralı isimleri

Isparta son dakika askeri uçak kazası kaç şehit var Isparta CASA CN - 235 modeli askeri uçak kazası Vali Günaydın açıklaması geldi. Isparta'nın Yalvaç ilçesinde askeri bir uçağın düştüğü öğrenildi. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi. Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim amacıyla kullanılan bir hava aracının düştüğü ihbarı  üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildiği belirtildi. Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askeri uçağın Yalvaç ile Çay ilçeleri arasında bir bölgede düştüğü, uçakta 2 pilot ve bir teknisyenin bulunduğu öğrenildi. Peki CASA CN-235 uçağı nasıl bir uçaktır? Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca Mevkii'nde askeri eğitim amacıyla kullanılan eğitim uçağı düştü. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, 3 kişinin şehit olduğunu açıkladı. Kalkıştan kısa süre sonra radardan kaybolmasıyla bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Uçağın enkazına ulaşıldı. Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi. Henüz şehit ve yaralı isimleri açıklanmadı. Açıklanır açıklanmaz haberimiz içerisinde olacak. CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir. TUSAŞ tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için de üretilmiştir. 1923 yılında Breguet XIX lisansı altında üretimine başlanan CASA tipi uçaklar İspanyol Askeri sanayisinin önemli taşlarından biri. Dünya genelinde 50'den fazla ülkede 830 adet bulunan askeri nakliye ve kargo tipi uçak 6000 kg'kadar yük taşıyabiliyor. Saatte ortalama 455 km hız yapabilen CASA CN - 235 modeli, 3550 kg yük ile 2250 km'lik uçuş menziline sahip. İşte Isparta son dakika askeri uçak kazası ile ilgili yeni gelişme...

Uçak kazası ile ilgili alınan son dakika bilgisine göre, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde CASA tipi askerî eğitim uçağı düştü. Uçağın neden düştüğü henüz belirtilmedi. Isparta'da düşen uçağın ardından bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yalvaç'ta meydana gelen uçak kazasında Isparta Valisi Günaydın, 3 şehidimizin olduğunu açıkladı.  Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim uçağı düştü. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen uçaktaki 3 askeri personelimizin üçünün de şehit olduğunu söyledi. Yalvaç'a bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde saat 14.30 sıralarında askeri kargo uçağı düştü. 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Uçağın Eskişehir'den havalanan CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi.

Son Dakika! Isparta'nın Yalvaç ilçesinden Casa tipi eğitim uçağı düştü. Uçağın düşüş sebebi ile ilgili henüz bir bilgi verilmedi. Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askerî eğitim amacıyla kullanılan bir hava aracının düştüğü ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevkedildi. Isparta Valisi Şehmuz Günaydın, 3 askerimizin şehit olduğunu duyurdu.

Kalkıştan kısa süre sonra radardan kaybolmasıyla bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Uçağın enkazına ulaşıldı.



ISPARTA VALİSİ: KARADAN ULAŞIM ZOR

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, 3 kişinin şehit olduğunu açıkladı. Vali, sapa bir yer olması nedeniyle bölgeye karadan ulaşımın zor olduğunu belirtti.

Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi.

2'Sİ PİLOT, 1 TEKNİSYEN

Eskişehir'den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askerî uçağın Yalvaç ile Çay ilçeleri arasında bir bölgede düştüğü, uçakta 2 pilot ve bir teknisyenin bulunduğu öğrenildi.

ISPARTA VALİSİ ACI HABERİ VERDİ

Isparta Valisi Günaydın, uçakta 2 pilot ve mürettebatın olduğunu ve 3'ünün şehit olduğunu açıkladı. Uçağın saat 14.30'da düştüğünü açıkladı. Vali Günaydın ayrıca bölgenin çok sapa bir yer olduğu için karadan ulaşımın çok zor olduğunu söyledi.

KÖYLÜLER İHBAR ETTİ

Kırkbaş köylüleri askeri kargo uçağının düştüğü yönünde 112 Acil Çağrı Merkezi'nde ihbarda bulundu. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi.

ISPARTA'DA UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca Mevkii'nde askeri eğitim amacıyla kullanılan eğitim uçağı düştü.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, 3 kişinin şehit olduğunu açıkladı.

Kalkıştan kısa süre sonra radardan kaybolmasıyla bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Uçağın enkazına ulaşıldı.

Düşen uçağın CASA tipi CN 235 kargo uçağı olduğu belirtildi.

CASA CN-235 UÇAĞI ÖZELLİKLERİ NEDİR?

CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir. ... TUSAŞ tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için de üretilmiştir.

1923 yılında Breguet XIX lisansı altında üretimine başlanan CASA tipi uçaklar İspanyol Askeri sanayisinin önemli taşlarından biri. Dünya genelinde 50'den fazla ülkede 830 adet bulunan askeri nakliye ve kargo tipi uçak 6000 kg'kadar yük taşıyabiliyor. Saatte ortalama 455 km hız yapabilen CASA CN - 235 modeli, 3550 kg yük ile 2250 km'lik uçuş menziline sahip. Kendi modelinde lider konuma sahip olan CN-235'lerden ise dünyada 233 adet bulunmakta ve 500 bin uçuş saatinden fazla uçuş tecrübesi var.

25 bin feet yüksekte uçarken kabin basıncını 7,900 feet ayarında tutabilen CN-235'ler özel durumlar için asfalt olmayan zeminlerede inebilecek şekilde dizayn edilmiş. 220 ve 270 cm'lik paletli araçları taşıyabilen uçak görev durumunda her iki tarafından atlayabilen 48 paraşütçü taşıyabiliyor.

Yüksek kanat çift turba motora sahip CN-235'ler Avustralya'da FAA, FAR-25, JAR-25 modelleri sivil amaçlar için kullanılmakta. CN-235'lerin bir çok farklı versyonu olmasına rağmen daha çok Endonezya'nın ITPN şirketi ile ortak üretilen modelleri tercih kediliyor.

Kısa ve uzun mesafe birlikleri için kullaanılan Casa tipi uçaklar aynı zamanda ambülans uçak amacı ile de kullanılıyor. Bu şekilde dizayn edilen modellerinde 4 sağlık uzmanı ve 21 sedye taşıyabiliyor.

Son 50 yılda gerçekleşen uçak kazaları

Hollanda’nın Başkenti Amsterdam’da havaalanına inişi sırasında düşen THY’ye ait yolcu uçağında 9 kişi yaşamını yitirdi. Böylece 1959’dan bu yana 50 yıl içinde yurtiçinde ve yurtdışında kaza yapan Türk uçakları ile Türkiye’de düşen yabancı uçaklarda hayatını kaybedenlerin sayısı da bin 149’a yükseldi.

17 Şubat 1959’da dönemin Başbakanı Adnan Menderes’i taşıyan THY’ye ait uçağın İngiltere’de düşmesiyle Türkiye’nin kayıtlarına geçen uçak kazalarında son 50 yılda bin 1149 kişi yaşamını yitirdi. Türk Hava Yollarının 1951 sefer sayılı "Tekirdağ" isimli uçağı, Hollanda’nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına gövde üstüne inmesi sonucu 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle uçak kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı 1149’a yükseldi. Türkiye’deki uçak kazalarında yaşamanı yitiren 75 İspanyol Barış Gücü görevlisi asker de bulunuyor.

-50 YILDAKİ UÇAK KAZALARININ KRONOLOJİSİ-

ANKA muhabirinin derlediği bilgilere göre Türkiye’de 1959-2009 yılları arasında meydana gelen uçak kazaları şöyle:

“-1959, 17 Şubat - Başbakan Adnan Menderes’i Londra’ya götüren THY’nin Viscount tipi SEV adlı uçağı, Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü. Menderes’in yaralı kurtulduğu kazada, uçaktaki 21 kişiden 14’ü öldü.
-1963, 1 Şubat - Middle East Airlines’a ait Vickers Viscount tipi yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 Skytrain askeri yolcu uçağıyla çarpıştı. 87 kişi hayatını kaybetti.

-1974, 26 Ocak - THY’nin F-28 tipi uçağı, İzmir’den kalkışı sırasında pistin 100 metre uzağında yere çakıldı. Beş mürettebattan dördü ve 68 yolcudan 62’si öldü.

-1974, 3 Mart ? THY’nin 981 uçuş numaralı DC-10 tipi Ankara adlı yolcu uçağı Paris’ten havalandıktan bir süre sonra Ermenonville Ormanlarına düştü. Kargo kapısındaki üretim hatası nedeniyle düşen uçaktaki 12’si mürettebat olmak üzere toplam 346 kişi öldü.

-1975, 30 Ocak - THY’nın İzmir-Istanbul seferini yapan F-28 tipi "Bursa" isimli uçağı elektrik kesilmesi yüzünden Yeşilköy Havaalanı’na inemedi ve Marmara Denizine düştü. 4 mürettebat ile 37 yolcunun tamamı öldü.
-1976, 19 Eylül - İstanbul - Antalya seferini yapan THY’ye ait Boeing 727 tipi yolcu uçağı Isparta üzerinde iken alçalma hatası nedeniyle Toros Dağlarına çarptı. 8’i personel toplam 155 kişi öldü.

-1979, 23 Aralık - THY’nin Samsun - Ankara seferini yapan Trabzon adlı F-28 tipi uçağı, Ankara yakınlarında türbülans nedeniyle düştü. Dört mürettebattan üçü ve 39 yolcudan 36’sı öldü.

-1981, 22 Eylül - Pancarköy, Babaeski’de planlı olarak yapılan ’Sonbahar Tatbikatı 81’ esnasında, Northrop F-5 tipi bir jet uçağı karargah üzerine düştü. 35 asker şehit oldu, 72 asker yaralandı.

-1982, 13 Nisan - Erzincan, Refahiye’de bir ABD askeri uçağı düştü, 28 kişi öldü.

-1983, 16 Ocak - THY’nin Boeing 727 tipi uçak, Ankara’da sis ve kar yağışı nedeniyle yere çakıldı. 60 yolcudan 47’si öldü.

-1985, 4 Nisan - Balıkesir’de bir jet uçağı şehrin üzerine düştü: 14 ölü, 21 yaralı
-1994, 29 Ocak - THY’nin Boeing 737 tipi uçak, Van yakınlarında, dördüncü iniş denemesinde tepeye çarptı. Yedi mürettebattan altısı ve 55 yolcudan 49’u öldü.

-1999, 7 Nisan - THY’nin Boeing 737 tipi uçak, Adana’dan Cidde’ye giderken, kötü hava şartları nedeniyle, kalkıştan dokuz dakika sonra Ceyhan’da düştü. Hacıları almak için Suudi Arabistan’a giden ve yolcusu bulunmayan uçağın 6 mürettebatı öldü.

-2003, 8 Ocak ? THY’nin Avro RJ-100 tipi yolcu uçağı Diyarbakır’a inişi sırasında piste çakıldı.75 yolcudan 71’i ,5 kişilik müretebattan 4’ü yaşamını yitirdi.

-2003, 26 Mayıs - Ukrayna’lı özel bir havayoluna ait Yak-42 tipi uçak ait, Trabzon’un Maçka ilçesi’ndeki Pilav Dağı’na çakıldı.İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçaktaki 62 asker, 13 mürettebat öldü.
-2007, 30 Kasım - Atlasjet Havayollarına ait uçak Isparta’da düştü ve 7’si mürettebat 56 kişi yaşamını yitirdi.
2009, 25 Şubat: Türk Hava Yollarının 1951 sefer sayılı "Tekirdağ" isimli Boeing 737/800 uçağı, Hollanda’nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına gövde üstüne indi. 9 kişi yaşamını yitirdi.