16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kadir gecesi önemi

Müslümanlar akrabalık bağlarının güçlendiği, yardıma muhtaçların daha çok hatırlandığı bu mübarek ayda Allah’tan af dilemeye ve ibadet etmeye daha çok özen gösterdiler.

22 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kadir gecesi önemi

Ramazan ayı 2017 yılında da Müslümanlar tarafından coşkuyla karşılandı. Bu sene ilk sahur 26 Mayıs’ta yapıldı ve ilk oruç 27 Mayıs’ta tutuldu. Son oruç ise arefe günü olan 24 Haziran’da tutulacak ve daha sonra Ramazan bayramı başlayacak. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı içerisinde Kadir Gecesi de yer almaktadır. Kadir Gecesinde Kur’an-ı Kerim indirilmiştir. Bu gece ile ilgili Peygamber Efendimiz’in birçok hadisi şerifi vardır. 

 

KADİR GECESİNDE NE OLMUŞTUR?

Kadir Gecesi İslam dinine göre, Kur’an’ın vahiy yoluyla İslam peygamberi Muhammed’e gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur’an’ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadr Suresi’nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir.Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.

İslam’a göre Allah Kur’anın ilk ayetlerini Cebrail aracılığı ile İslam peygamberi Muhammed ‘e kırk yaşında Hira Mağarası’nda göndermiştir. İlk ayetler Kadir gecesinde indirilen Alak Suresi’nin ilk ayetleridir.

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Hazreti Muhammed, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız demiştir.

-Kur’ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

– Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

-Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ’nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

-Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

– Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.