20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kış uykusu için yer ararken telef olan ayı tilkiye yem oldu

Havanın yeterince soğumaması nedeniyle kış uykusu için yer ararken karayolunda aracın çarpması sonucu telef olduğu tahmin edilen boz ayının leşi, besin arayan tilkiye yem oldu.

23 Ocak 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kış uykusu için yer ararken telef olan ayı tilkiye yem oldu
Türkiye'nin en büyük milli parklarından Ağrı Dağı Milli Parkı'ndan karayoluna inen boz ayının, yoldan geçen aracın çarpması sonucu telef olduğu  tahmin ediliyor. Ayının leşinin, kokuyu alan tilki tarafından parçalanması AA muhabirinin kamerasına takıldı.
 
Görüntüleri değerlendiren Iğdır Orman ve Su  İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, mevsim şartlarının iyi geçmesinden dolayı ayıların  kış uykusuna yatmadığını ve bunun için yer değiştirdiklerini söyledi.
 
Telef olan hayvanın boz ayı olduğu kanaatini dile getiren Türkoğlu, şu  değerlendirmelerde bulundu:
 
"Büyük ihtimalle araçların çarpmış olduğu boz ayı cinsinden bir  hayvan. Tilkiler de ölü hayvanın leşini parçalıyor. İncelememiz neticesinde boz  ayı olduğuna karar verdik. Videonun çekildiği yer Ağrı ve Iğdır sınırlarında  bulunan , Ağrı Dağı'nın geçiş noktasında, hayvanların geçiş olarak kullandığı  meraların olduğu, hem köye hem de Ağrı Dağı'na ulaşım veren bir yer. Ağrı  Dağı'nda ayıların yaşadığı biliniyor."
 
Bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden  yaban hayatının da etkilendiğini aktaran Türkoğlu, şunları kaydetti:
 
"Bölge tamamen açık olduğundan besin bulamama gibi bir durum yok.  Ayılar kış şartlarının sıcak geçmesi sebebiyle kış uykusunu şaşırdıkları için bir  yerden bir yere geçme zorunluluğuyla geceleri yürüme halinde olduklarından yoldan  geçerken muhtemelen araba çarpması neticesinde böyle olmuş. Tilkiler de ovada  sürekli dolaşıyor, fare ve diğer hayvanların avına çıkınca yolda böyle bir  besinle karşılaşıyor."