16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kum zambakları açtı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde kum zambakları her yıl eylül ayının son haftasından itibaren bir ay süreyle, deniz kenarlarındaki taşlık alanlarda açıyor.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)30 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kum zambakları açtı
Datça kent merkezine 25 kilometre mesafedeki Yaka ve Cumalı mahallelerinde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki Palamutbükü sahilinde, bir zamanlar tüm kıyı boyunca boy gösteren kum zambakları, son yıllarda giderek daha az görülür oldu. Bölgede artan turizm hareketine bağlı olarak plajların çoğalması ve kıyıların işgale uğraması sonucu zambakların yaşam alanları giderek daraldı. Şimdilerde sahilin 100 metrelik küçük bir bölgesinde görülen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtilen kum zambakları, çevre sakinlerince korunuyor. Gelip geçenlerin ayakları altında ezilmeleri ve özellikle tatilcilerin koparmalarını önlemek amacıyla kum zambaklarının etrafı taşlarla çevriliyor.
 
GELECEK NESİLLER GÖREMEZ
 
Palamutbükü'ndeki kum zambaklarının gönüllü koruyucularından 23 yaşındaki Aylin Ayçetin ile 34 yaşındaki Necla Bitezli, sahilde boy atan her yeni filizi, etrafını taşlarla çevirip koruma altına alıyor. Çocukluk yıllarının bu sahillerde geçtiğini belirten gıda teknikeri Aylin Ayçetin, "Palamutbükü'ndeki kum zambaklarının sayısı her geçen yıl azalıyor. Büyüklerimiz, bir zamanlar bu sahilin eylül-ekim aylarında tamamen kum zambaklarıyla beyaza büründüğünü ve mis gibi koktuğunu anlatıyorlar. Biz çocukluk yıllarımızda kısmen gördük. Şuanda ise iki kilometrelik sahilin sadece 100 metrelik bir bölümünde açıyorlar. Eğer bugün bu bölgede açan kum zambaklarını da koruyamazsak, gelecek nesiller bu güzellikleri göremeyecekler" diye konuştu.
 
HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
 
Çevredeki sahillerde kum zambaklarına artık rastlanmadığını belirten 34 yaşındaki Necla Bitezli ise, "Sahillerdeki işgale inat, Palamutbükü'ndeki kum zambakları bu yıl da açtı. Bölge insanı olarak, kum zambaklarını çok seviyoruz. Tatilcilerden, aynı özeni göstermelerini bekliyoruz. Zambakların çevresine taş dizip koruma altına alıyoruz. Gelip geçerlerken üzerlerine basmasınlar. Koparmasınlar. Özellikle kum zambaklarını söküp götürenlere seslenmek istiyorum. Bunlar başka bir yerde yaşamaz, bu sahillere aitler. Kardelenler nasıl karda açıyorsa, kum zambakları da bu kumlarda hayat buluyor. Kum zambaklarının gelecek nesillere aktarılması için herkese görev düşüyor" dedi.