19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

Mevlid Kandili yaklaşıyor! Vatandaş Mevlid Kandili hangi tarihte ne zaman idrak edileceğini merak ediyor. Mevlid gecesi, Rebiülevvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Bu yıl 29 Kasım tarihine denk geliyor.

21 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
 Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek?

Mevlid gecesi, Rebiülevvel ayının 11. ve 12.günleri arasındaki gecedir.

Mevlid Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl 29 Kasım 2017 tarihine denk geliyor.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel ayı Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir.

MEVLİD NEDİR?

''Doğum, doğum yeri ve doğum vakti'' anlamlarına gelen mevlid kelimesi, peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılıyor. ''Mevlid-i Nebi'' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor.

İslam'ın mesajlarını halka sunan son peygamber Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı. Tarihteki kutlamalarda, dönemin ve bölgenin alimleri, şairleriyle din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere, Türk-İslam devletlerinde çok eski bir gelenek olarak görülen ve hükümdarlar tarafından taltif için hazırlanan elbiseler (hil'atler) giydirildi ve hediyeler verildi.

Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etti. Esasen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlandı ve toplumsal gelenekte yer alan önemli bir dini-kültürel öge oldu.

OSMANLI DEVLETİ, KANDİLİ ''MEVLİD ALAYI''YLA KUTLARDI

Osmanlılar döneminde ''mevlid töreni''ne ayrı bir önem verildi. Osmanlı'nın ileri döneminde ''Mevlid Alayı'' diye anılan görkemli törenlerde şeyhülislam, vezirler ve diğer askeri ve mülki erkan, büyük müderrisler, belli bir düzen içinde Rebiülevvel ayının 12'sinde Sultan Ahmed Camisi'nde yerlerini alırlardı.

Padişahın gelmesinden sonra vaazlar verilir, mevlidhanlar tarafından Süleyman Çelebi'nin yazdığı mevlid okunur ve bu esnada Medine'den getirtilen hurmalar camidekilere ikram edilirdi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI'NDAN KANDİL MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Erbaş, Kutlu Doğum Haftası'nın, "terör örgütü FETÖ'nün elebaşının doğum gününe denk geldiği iddiaları"na ilişkin şunları kaydetti:

"Kutlu Doğum Haftası, 1989 yılından itibaren her yıl kutlanmış. Hicri takvime göre bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle 6 sene boyunca kutlanmış. Yaz mevsimine denk geldiği ve verimli etkinlikler yapılamadığı için nisan ayına alınmış. Nisan ayına alındıktan sonra 5-6 sene kutlanmış. Kandil, daha sonra tekrar haziran ayına denk gelince, nisan ayından tekrar haziran ayına alınmış. Hicri takvime göre kutlanmaya başlanmış. Nisan ayına denk geldiğinde orada dondurulmuş. Bu uygulama ilk değil."