23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Regaip kandili ne zaman

Müslümanlar için önemi büyük olan Regaip kandili perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak edilecek. Ramazan ayını da içerisinde bulunduran ‘Mübarek 3 aylar’ olarak da adlandırılan 3 aylar 29 Mart 2017 Çarşamba başladı.

30 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Regaip kandili ne zaman? Üç aylar başladı mı? Recep ayının gelişi Üç Aylar'ın başlaması anlamına geliyor. Üç Aylar boyunca yapılacak pek çok ibadet vardır. Hicri Takvim'e göre Üç Aylar 1 Recep ile başlıyor. Fakat Miladi Takvim ile Hicri Takvim arasındaki 10 günlük fark, bu tarihi sürekli değiştiriyor. Özellikle Ramazan Ayı'nın da yaklaşması anlamına gelen Üç Ayların başlangıcı bu nedenle çok önem yaşıyor. Regaip Kandili dışında Berat, Miraç ve Kadir Geceleri ve kandilleri de Üç Ayların içinde yer alıyor. Ramazan ayının da içinde bulunduğu üç aylar başladı. Recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 30 Mart'ta da Regaip Kandili idrak edilecek.

 

ÜÇ AYLAR BAŞLADI MI?

Hicri Takvim'e göre Üç Aylar 1 Recep ile başlıyor. Fakat Miladi Takvim ile Hicri Takvim arasındaki 10 günlük fark, bu tarihi sürekli değiştiriyor. 2017 Üç Aylar'ın başlangıç tarihi; 29 Mart 2017 Çarşamba. Üç Aylar başladı. Peygamber Efendimiz (SAV), Üç Aylar için şöyle buyurmuştur; “Allah'ım, bize Recep ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır” (Keşfu'l Hafa) Recep Ayı ile başlayacak olan Üç Aylar, 2017 Ramazan Ayı'nın sonu ile birlikte bitecek. Ardından Müslüman Alemi Ramazan Bayramı'nın gelişini kutlayacak. Üç Aylar içinde pek çok önemli gün ve gece bulunmaktadır. Bunlardan ilki, hemen Üç Aylar'ın ikinci gününde, yani 30 Mart 2017'de ihya edeceğimiz Regaip Kandili olacak. Regaip Kandili dışında Berat, Miraç ve Kadir Geceleri ve kandilleri de Üç Ayların içinde yer alıyor.

 

ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR KAÇ GÜN TUTULUR?

Hz. Muhammed (SAV) üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok. Hz. Peygamber bu ayda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."

 

Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Denilir ki Hz. Nuh bu ayda gemiye bindi. Ve bu ayın tümünü oruçlu geçirdi. Hz. Aişe der ki; Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: "Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim."

 

İşte Efendimiz'in üç aylarda ettiği özel dua

 

Önce, üç aylarımız boyunca hep tekrar edeceğimiz Efendimiz'in şu özel duasıyla girelim konumuza:

 

-Allah'ım, mübarek kıl bize Recep ve Şaban'ı; affımıza vesile eyle Şehr-i Ramazan'ı!

 

Evet, bugünden itibaren büyük bir aşk ve şevkle tekrar edeceğimiz duamız hep böyle olacaktır:

 

-Allah'ım, mübarek kıl bize Recep ve Şaban'ı; affımıza vesile eyle Şehr-i Ramazan'ı!

 

HANGİ KANDİL NE ZAMAN?

2017 yılında kandiller hangi günlere denk geliyor müslümanlar için merak konusu oldu. İşte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2017 yılının kandil günleri:

 

30 Mart 2017 Perşembe Regaip kandili

23 Nisan 2017 Pazar Miraç kandili

10 Mayıs 2017 Çarşamba Berat kandili

29 Kasım 2017 Çarşamba Mevlid kandili