25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Salih Mirzabeyoğlu kimdir

Salih Mirzabeyoğlu kimdir kitapları nelerdir merak ediliyor. Vatandaşların merka ettiği soruların yanıtları haberimizde yer alıyor. Salih Mirzabeyoğlu ölüm haberi sevenlerini derinden sarstı. Ölüm haberini alan yakınları gözyaşlarına boğuldu. Hakkın rahmetine kavuşan büyük mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu'nun cenazesi ailesinin isteği ve Mirzabeyoğlu'nun özel vasiyeti sebebiyle (18 Mayıs cuma) ikindi namazını müteakip Fatih Camii'nden kaldırılacak ve Eyüp Sultan mezarlığında Üstad Necip Fazıl'ın yanına defnedildi.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Salih Mirzabeyoğlu kimdir

Salih Mirzabeyoğlu kimdir kitapları nelerdir merak ediliyor. Salih Mirzabeyoğlu ölüm haberi sevenlerini şoke etti.Mirzabeyoğlu, 10 Mayıs 1950'de Erzincan'da doğdu. Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile yolları kesişen ve ilk yazılarını Babıali'de Sabah gazetesinde yayınlayan Mirzabeyoğlu, 68 yıllık ömrüne yaklaşık 60 kitap sığdırdı.

 

SALİH MİRZABEYOĞLU KİMDİR?

Salih Mirzabeyoğlu, 10 Mayıs 1950 tarihinde Erzincan'da doğdu. Eskişehir'de Fatih İlkokulu (1962), Mehmetçik Ortaokulu'nu (1965) bitirdi (1968). Yazı ve şiirleri lise yıllarında Babıali'de Sabah gazetesinde yayınlanmaya başladı (1965). 1968 yılında Atatürk Lisesi'ni bitirdi. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı.

 

 

28 ŞUBAT DÖNEMİNDE YARGILANMIŞTI

Gerçek adı Salih İzzet Erdiş olan Salih Mirzabeyoğlu, 28 Şubat döneminde "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etmek" suçlamasıyla İBDA-C davasında yargılanmış, müebbet hapis cezası nedeniyle 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılanıp beraat etmişti.

 

İLK DEFA MİRZABEYOĞLU SOYADINI ORADA KULLANDI

1975 yılında gölge adlı dergi çıkarttı ve ilk defa Mirzabeyoğlu soyadını orada kullandı. Akıncı Güç (1979) adlı dergi çıkarttı. Necip Fazıl Kısakürek yönetimindeki Büyük Doğu-Rapor (1979-80) seçkisinde yazılar yazdı. 1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı.

28 Şubat askeri darbesiyle birlikte bir gün çocuğunu okula götürürken 1998'de gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama sonrasında yasadışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Savunmasında kendisini bir teorisyen olarak bıçak yapan birine benzetecekti. İsteyen et keser, isteyen o bıçağı başka amaçlarla kullanırdı.

2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevinde cezasını çekmektedir. 23 Temmuz 2014 tarihinde talebini kabule değer gören İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edilmiştir.

 

AKIL ALMAZ İŞKENCELERE MARUZ KALDI

50’nin üzerinde kitabı bulunan yazar Salih Mirzabeyeoğlu, 28 Şubat döneminde, FETÖ’cü hakim ve savcıların da aralarında olduğu darbeci mahkemeler tarafından verilen müebbet hapis cezası nedeniyle 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılanıp beraat etmişti. Mirzabeyoğlu, hapiste kaldığı sürenin büyük çoğunluğunu tek kişilik hücrede geçirmişti. Özellikle 28 Şubat sürecinde yaşadığı mahkumiyetlerde akıl almaz işkencelere tabi tutulmuştu.

 

Kitapları

Bütün Fikrin Gerekliliği - İktidar Siyaset Hareket

İstikbal İslamındır - Denenmemiş Tek Nizam

Tilki Günlüğü

Başyücelik Devleti -Yeni Dünya Düzeni

Telegram - Zihin Kontrolü

Parakuta - Para'nın Romanı

Yağmurcu - Gerçekliğin Peşinde

Hukuk Edebiyatı - Nizam ve İdare Ruhu

İşkence - Gözlem

Şiir ve Sanat Hikemiyatı - Estetik ve Ahlak

İktisat ve Ahlâk - İktisada Giriş

Hikemiyat - Tefekkür ve Hikmet

Kavgam 2 Cilt - Necip Fazıl

Marifetname - Süzgeç ve Şekil

Dil ve Anlayış - Dil ve Diyalektik

İslama Muhatap Anlayış - Teorik Dil Alanı

Necip Fazıl'la Başbaşa - İntibâ ve İlhâm

Kültür Davamız - Temel Meseleler

İdeolocya ve İhtilal - Kavganın İçinden

Yaşamayı Deneme - Kim'in Romanı

Ölüm Odası - B Yedi

Kökler - Necip Fazıl'dan Es-Seyyid Abdülhakim Arvasi'ye

Müjdelerin Müjdesi

Gölgeler

Sahabilerin Rolü ve Manası

Hakikat-i Ferdiyye

Üç Işık

İBDA Diyalektiği

Kayan Yıldız Sırrı

Aydınlık Savaşçıları

Erkam

Büyük Muztaribler

İnsan

Sefine - Fikir

Madde Nedir?

İman ve tefekkür

Berzah - Fikir

Esatir ve mitoloji

Ölüm Odası - B-Yedi