19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Seyit Onbaşı kimdir Seyit Ali Onbaşı hayatı

Çanakkale Deniz Savaşı'nın kahramanlarından biri olan Seyit Ali Onbaşı kimdir? Çanakkale Savaşı sırasında yaptığı hamle ile adını tarihe yazdıran Seyit Ali Onbaşı kimdir sorusunun cevabı merak ediliyor.

22 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Seyit Onbaşı kimdir Seyit Ali Onbaşı hayatı
Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarından ve simge isimlerinden biri olan Seyit Ali Onbaşı'nın hayatı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran İlçesi Çamlık köyünde dünyaya gelen Seyit Ali Onbaşı, Çanakkale Savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. 215 okkalık (yaklaşık 275 kilogram) top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Bu toplar İngiliz zırhlısı Ocean'a ağır hasar verdi. Ocean zırhlısının daha sonra Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarpıp batması savaşın seyrini değiştirdi. İşte, Çanakkale Savaşı Kahramanı Seyit Onbaşı'nın hayatı...
 

SEYİT ONBAŞI KİMDİR?
Seyit Ali Çabuk veya Seyit Ali Onbaşı, (d. Eylül 1889 - ö. 1939) I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde çarpışan Türk asker.
 
1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine idi.
 

1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'te Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi.
 
Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 275 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi.
 
Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean'a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarptı. Ocean'da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık ünvanını verdi. Çanakkale Savaşı'ndan bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı, "Yine savaş çıksın, yine kaldırırım" dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi.
 
Savaşın sona ermesiyle 1918'de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit onbaşı 1939 yılında verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.