16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Siyanür etkisi nasıl ifade edilmektedir Siyanür nedir?

Siyanür nedir ve etkisi nasıl ifade edilmektedir? sorusunun yanıtı araştırılan konular arasında. Antalya'da intihar eden bir kişinin siyanür içtiğine dair bıraktığı not üzerine boşaltılan apartmanda ve cesette yapılan incelemede siyanür izine rastlanmadığı belirtildi. İçerdiği bileşikler dolayısıyla insan sağlığını çok ciddi tehdit eden siyanür hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Konyaaltı ilçesi Toros Mahallesi'nde oturduğu apartman dairesinde intihar eden Serçan Ç'nin 'Siyanür içtim, bana dokunmayın' notu üzerine boşaltılan binada ve ceset üzerinde yapılan inceleme tamamlandı. Sercan Ç'nin Antalya Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsisinde siyanür izine rastlanılmadığı kaydedildi. Kesin ölüm nedeninin tespiti için alınan kan ve sıvı örneklerinin incelemesinin sürdüğü belirtildi. Cenazesi memleketi Adana'ya gönderilen Sercan Ç'nin oturduğu daire ve apartmanda yapılan kapsamlı incelemede de siyanür izi tespit edilmediği öğrenildi. Bu arada, tedbir amacıyla hastanede karantinaya alınan Sercan Ç'nin ağabeyi, kız arkadaşı ile eve giren 3 sağlık çalışanında da siyanüre ilişkin herhangi bir bulgu tespit edilemediği kaydedildi. Günümüzde endüstriyel alanda çokca kullanılan bir madde olan Siyanür, madenciliğinde vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Peki, Siyanür nedir ve etkisi nasıl ifade edilmektedir? İşte Siyanür ile ilgili merak edilenler...

9 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Siyanür etkisi nasıl ifade edilmektedir Siyanür nedir?

Siyanür nedir ve etkisi nasıl ifade edilmektedir? sorusunun yanıtı araştırılan konular arasında. Antalya'da intihar eden bir kişinin siyanür içtiğine dair bıraktığı not üzerine boşaltılan apartmanda ve cesette yapılan incelemede siyanür izine rastlanmadığı belirtildi. İçerdiği bileşikler dolayısıyla insan sağlığını çok ciddi tehdit eden siyanür hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Konyaaltı ilçesi Toros Mahallesi'nde oturduğu apartman dairesinde intihar eden Serçan Ç'nin "Siyanür içtim, bana dokunmayın" notu üzerine boşaltılan binada ve ceset üzerinde yapılan inceleme tamamlandı. Sercan Ç'nin Antalya Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsisinde siyanür izine rastlanılmadığı kaydedildi. Kesin ölüm nedeninin tespiti için alınan kan ve sıvı örneklerinin incelemesinin sürdüğü belirtildi. Cenazesi memleketi Adana'ya gönderilen Sercan Ç'nin oturduğu daire ve apartmanda yapılan kapsamlı incelemede de siyanür izi tespit edilmediği öğrenildi. Bu arada, tedbir amacıyla hastanede karantinaya alınan Sercan Ç'nin ağabeyi, kız arkadaşı ile eve giren 3 sağlık çalışanında da siyanüre ilişkin herhangi bir bulgu tespit edilemediği kaydedildi. Günümüzde endüstriyel alanda çokca kullanılan bir madde olan Siyanür, madenciliğinde vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Peki, Siyanür nedir ve etkisi nasıl ifade edilmektedir? İşte Siyanür ile ilgili merak edilenler...

Siyanür nedir?

Siyanür, siyano grubu, bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli olmaktan uzaktır.

Citalopram , fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir. Öte yandan bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.

Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber , plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklık ile kullanılmaktadır. Hidrosiyanik asit 28 santigrat derecede kaynama noktasına ulaşır ve acı badem kokusuna sahiptir.

Siyanür nerelerde kullanılır?

Günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi kimyasal üretim endüstrisidir. Bunu nylon, polyamid , akrilik ve plastik üretim sanayileri takip eder. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.

Madencilikte siyanür kullanımı 1880'li yıllara dayanmaktadır. Özellikle altın ve gümüş üretiminde kullanılan siyanürün, kapalı devre sistemler ile kullanımı gerçekleşmektedir. Üretim sonucu oluşan atıklardaki siyanürü uzaklaştırmak INCO prosesi gibi çeşitli prosesler ile mümkündür. Madene uygun planlama , yönetmelikler ve günümüz teknolojisi ile siyanürün taşıdığı riskler ortadan kaldırılmaktadır.
Siyanürün etkisi nedir

Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.