23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Son depremler Irak'ta deprem oldu merkez üssü neresi

Son dakika haberlerine göre Irak'ta yaşanan son depremler ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Vatandaş ' Irak'ta kaç şiddetinde deprem yaşandı kaç kişi öldü?' sorularına yanıt arıyor. Bu sabah alınan son habere göre Irak'ta 7,3 büyüklüğünde deprem yaşandı! Ölü sayısı artıyor. Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre İran’da 155 kişi hayatını kaybetti. Bin 500 kişi ise yaralandı. Irak'ta ise 6 kişi hayatını kaybetti. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada depremin Türkiye'de herhangi bir can ve mal kaybına neden olmadığı belirtildi. İşte Irak'taki deprem ile ilgili son gelişmeler...

14 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:

Son depremlere göre Irak'ta kaç şiddetinde deprem yaşandı kaç kişi öldü? sorusunun yanıtı ve yeni gelişmeleri bu haberimizde sizlere aktarmay adevam ediyoruz. Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre İran’da 155 kişi hayatını kaybetti. Bin 500 kişi ise yaralandı. Irak'ta ise 6 kişi hayatını kaybetti. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada depremin Türkiye'de herhangi bir can ve mal kaybına neden olmadığı belirtildi. İşte Irak'taki son depremler ile ilgili yeni gelişmeler...

Irak'ta yerel saat ile 21:18'de bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Halepçe kentinin 32 km güneybatısı olduğu belirtildi. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'den de hissedildi. 7, 3 büyüklüğündeki deprem Süleymaniye'deki 8 köyde hasara yol açtı.



İRAN'DA 155 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında  meydana gelen deprem nedeniyle ülkenin batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı  kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 155'e çıktı.

Tesnim Haber Ajansı'na açıklama yapan İran Meclisi Milletvekili Ferhad  Tecri, gece saatlerinde meydana gelen depremin ardıdan Kasrı Şirin, Serpulzihab  ve Selas Babacani'de 155 kişinin öldüğünü, bin 500'ün üzerinde kişinin  yaralandığını söyledi.
 

Irak'ın Süleymaniye kentinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye, İran, Suriye, Kuveyt ve Azerbaycan'dan da hissedildi. Deprem nedeniyle korku ve panik yaşayan halk sokaklara kaçıştı. Bazı evlerde ve binalarda yıkım meydana geldi. 

İran Devlet Televizyonuna göre depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 155'e, yaralı sayısı da 1500'e yükseldi.

DEPREMİN ŞİDDETİYLE İLGİLİ FARKLI AÇIKLAMALAR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Irak'ta meydana gelen depremin Avrupa Sismoloji Merkezi'ne (EMSC) göre 7,5, Almanya Yerbilimleri Enstitüsü'ne (GFZ) göre ise 7,3 büyüklüğünde olduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye saati ile saat 21.18'de meydana gelen depremin yurt dışı kaynaklarca değerlendirmesine yer verildi.

Depremin büyüklüğünü 7,5 olarak ölçen EMSC'ye göre deprem, yerin 40 kilometre altında meydana geldi.

GFZ'ye göre ise deprem 7,3 büyüklüğünde ve yerin 10 kilometre derinliğinde oldu.

 

 

 

 

 

DEPREM 6 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

 

Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi. 

Deprem Cizre’de de hissedildi, hastalar tahliye edildi

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı. 

TÜRK KIZILAYI HAREKETE GEÇTİ

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye gönderilmek üzere 3 bin çadır, 10 bin battaniye, 3 bin ısıtıcı, 10 bin yatak ve 1 mobil mutfağın hazırlandığını kaydetti.  

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Kınık, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan, “Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz. 3.000 çadır, 10.000 battaniye, 1 mobil mutfak, 3.000 ısıtıcı ve 10.000 yatak Adana Muş ve Elazığ Afet Bölge Depolarımızdan yükleniyor. Irak ve İran Kızılayı ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Kuzey Irak Erbil depolarımızdan da sevkiyat hazırlığı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İbrahim Kalın: İnsani yardımlar için harekete geçti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Irak'taki deprem nedeniyle yardım için harekete geçildiğini belirtti.

Kalın, Twitter'dan duyurduğu mesajında, "Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun" dedi.

AFAD Başkanı: Türkiye'den herhangi bir hasar bilgisi ulaşmadı

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Irak'ta meydana gelen depreme ilişkin, "İran tarafından yapılan açıklamada '6 can kaybı' rakamı var. Irak makamlarıyla irtibat halindeyiz. Türkiye'de de bu deprem hissedildi. Birçok ildeki AFAD ekipleri eliyle o illerde yıkım var mı, diye araştırdık. Türkiye'de herhangi bir binanın hasarlandığı ya da can kaybı, yaralı bilgisi şu ana kadar ulaşmadı. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir durum." dedi.

"Artçılar devam edecek"

Irak makamlarının yardım talebini beklediklerini ifade eden Güllüoğlu, şu ana kadar Irak makamlarından resmi bir açıklama gelmediğini söyledi.

Güllüoğlu, Irak'la irtibat halinde gelecek olan talebe göre ekipleri göndereceklerini belirterek, "İrtibatımız devam devam ediyor. Deprem üzerinden 2 saat dahi geçmedi. Hala sıcak saatlerdeyiz. Tam olarak depremin özellikle kırsal alanda ne kadar etkisinin olduğunu, Irak'ın ve İran'ın kendi kapasiteleriyle baş edip edemeyeceğini ilerleyen saatlerde göreceğiz." dedi.

"Artçı depremlerin olup olmadığının" sorulduğu Güllüoğlu, "Şu ana kadar 3-4 artçı oldu. Bunlardan en büyüğü 4,6. Artçılar devam edecek. Bu depremin doğal bir seyri. 'Ama ne kadar büyüklükte artçı olacak, bunlar yıkıcı olacak mı' ilerleyen saatlerde göreceğiz." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: TİKA Bağdat Koordinatörlüğümüz vasıtasıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “Irak’ın kuzeyindeki deprem dolayısıyla kardeşlerimize çok geçmiş olsun diyorum. TİKA Bağdat Koordinatörlüğümüz vasıtasıyla gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Koordinatörümüz orada görevi başında. İnsani yardım için acil ne gerekiyorsa yerine getirmek üzere hazırlıklarımız tamamlanıyor. İhtiyaçların yerinde tespiti ve işbirliği için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi Irak'a gitti

Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi.

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan deprem açıklaması

Çavuşoğlu, Süleymaniye'deki deprem ile ilgili Bağdat Büyükelçisinden gelen bilgiyi Twitter hesabından paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde meydana gelen depremle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada, “Akşam saatlerinde merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk. Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır. Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır” denildi. 

Başbakanlıktan, Irak-İran sınırında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası açıklama

Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere sınıra yakın illerde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirildi. Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçakla sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerinin hazır bekletildiği kaydedildi.

4.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

 21.18'deki 7.3'lük depremin ardından saat 00.33'te 4.8'lik bir deprem daha meydana geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ deprem açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Irak'taki deprem sonrası Muş’tan bin çadır ve Diyarbakır’dan 4 bin battaniyenin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiğini, Türk Kızılayı'nın da 3 bin çadır ve 3 bin battaniye ile bir yemek tırını acilen bölgeye ulaştırmak üzere gönderdiğini bildirdi.

Derbendihan Barajı uyarısı

Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının ivedi şekilde boşatılması istendi.

İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı  Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.

Niykkerdar, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar  tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe  ediyoruz." şeklinde konuştu.

ÜÇ GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle  eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

IRAK'TA EN AZ 6 ÖLÜ

Süleymaniye'nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, yaptığı açıklamada, depremde Derbedihan'da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını kaydetti.

Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını kaydetti.



3 ARTÇI SARSINTI DAHA

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 00.33'te meydana gelen deprem 4.8, 01.31'de gerçekleşen deprem 4.6, saat 02.37'deki deprem ise 4.1 büyüklüğünde ölçüldü.

ARAMA KURTARMA EKİBİ HABUR'A ULAŞTI

Diyarbakır'dan Irak'taki deprem bölgesine gitmek üzere yola çıkan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na ulaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), deprem bölgesinde enkaz altındakilerin kurtarılması, yaralıların tedavisi ve insani ihtiyaçların giderilmesi amacıyla hazırlıklar sürüyor.

Halepçe kenti yakınlarındaki depremin ardından bölgeye hareket eden Diyarbakır AFAD Müdürlüğünde görevli 30 personelden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na ulaştı.




ÇOK SAYIDA ÇADIR VE BATTANİYE GÖNDERİLDİ

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta 2000 adet çadır TIR’lara yüklenmeye başlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları TIR’lara yüklemeye başladık. İlk etapta iki bin çadır göndereceğiz” dedi.

Öte yandan, Adana'dan bölgeye 10 TIR yardım malzemesi gönderildi. Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere TIR'lara yüklendi. TIR'lar, deprem bölgesine doğru yola çıktı.

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

7.3 şiddetindeKİ deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

TÜRKİYE'DE KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de şiddetle hissedildi. Birçok bölgede vatandaşlar paniğe kapılarak sokaklara çıktı.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Irak-İran sınırında 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği hatırlatılarak, depremin sınır bölgesindeki Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van'da da hissedildiği ve söz konusu illerde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

BAŞBAKANLIK: TÜRKİYE'NİN IRAK'A YARDIMLARI YOLA ÇIKTI

Başbakanlıktan, Irak'taki deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirild

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN: HAZIRIZ

Öte yandan depremde Irak'ta en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan Irak'a destek mesajı geldi. Bakan Demircan, Twitter'dan şu mesajları paylaştı:

"Komşumuz Irak'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere rahmet niyaz ediyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Sağlık bakanlığı olarak her türlü yardım için hazırız. Irak'tan gelecek talebi bekliyoruz. Kızılay, AFAD harekete geçmiş bulunmaktadır."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN KENDİSİNE GELEN BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremin ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden kendisine ulaşan mesajı Twitter'dan paylaştı. Mesajda, depremin Bağdat'tan da hissedildiği ancak büyükelçiliğinin depremden etkilenmediği kaydedildi. Irak'ta bulunan Türk vatandaşlarının herhangi bir durumda Bağdat büyükelçiliği ve Erbil'deki başkonsolosluğa başvurabilecekleri belirtilen açıklamada, Kerkük'ün eski mahallesinde bazı binalarda hasar tespit edildiği aktarıldı

SINIR HATTINDAKİ HASTANELERE UYARI

Sağlık Bakanlığı sınır hattındaki şehirlerdeki hastaneleri her türlü acil müdahaleye karşı hazır olmaları için uyardı. Hastaneler acil müdahale ve diğer konular için teyakkuz halinde. UMKE ekipleri de muhtemel müdahale ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor.

Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir  amaçlı boşaltıldı.