19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye'de sadece 4 kadın yapıyor! Onlardan biri

Türkiye'nin dört kadın tespih ustasından biri olan Taha Enuştekin, aynı zamanda Diyarbakır'ın da ilk ve tek kadın tespih ustası.

15 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'de sadece 4 kadın yapıyor! Onlardan biri

Hem tesbih ustası olması hem de adının Taha usta olmasından dolayı herkes onu erkek zannediyor. 

Kapıdan giren her erkeğin usta yok mu diye sorduklarında, usta benim cevabı verince yüzlerindeki o şaşkınlık ifadesinin görülmeye değer olduğunu belirten Taha usta, bir gencin tespihini küçültmek istediğini fakat güvenilir usta bulmakta zorlandığını söyledi. Gencin, kendi tespih ustasının Sur'da olduğunu fakat olaylar yüzünden dükkanını kapattığını, tespihi güvenip herkese teslim edemediğini ifade etti.

Her tespih tutkunun bir ustası var

Tespih alanında çok sahtekar ve dolandırıcılık olduğunu söyleyen Taha usta, güvenin bu yüzden çok önemli olduğunu, eski tespihi alıp yerine farklı tespih verenler olduğunu, hemen hemen her tespih tutkununun bir ustası olduğunu söyledi.  Kendisinin de özel müşterileri olduğunu ve Türkiye'nin birçok yerinden sipariş aldığını söyleyen Taha usta, tutkunları için tespihin yapıldığı malzemenin çok önemli olduğunu, taş ne kadar eskiyse kalitesinin ve fiyatının da o derece arttığını ifade etti.

"Yapamazsın dediler, yaptım, başardım"

Babası inşaat işçisi olan Taha usta, bu mesleğe 5 yıl önce başlamış. Bu mesleğin erkek mesleği olduğu için babasının önce karşı çıktığını fakat daha sonra desteklediğini söyledi. İş aradığı dönemde bir tespih ustasının kalfa aradığını duyduğunu belirten Taha usta, başta tereddüt etse de başvuru yaptığını, erkek işi olduğu için ailesin karşı çıktığını ancak kendisinin direndiğini, yapamazsın dedikleri halde yapıp başardığını söyledi. 

Taha usta, üç yıl çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra bir süre sonra borç, harçla kendi dükkanını açmış. Altı kardeşten en küçüğü olan Taha usta, mesleği sayesinde aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kaynak : BBCTÜRKÇE