20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Zilhicce ayı nedir?

Zilhicce ayı nedir ne zaman başlıyor? 2018 Diyanet Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

15 Ağustos 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Zilhicce ayı nedir?

Zilhicce ayının başlamasıyla Zilhicce ayının ilk dokuz gününde tutulan sünnet olan oruç merak konusu oluyor. Peygamberimiz’in zilhiccenin ilk dokuz gününü oruçlu geçirdiği ve Allah indinde kıymetli olan bu günlerde salih amelleri arttırmak faziletli olan ibadetlerdendir.

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı başlar. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edilir. Kurban Bayramı öncesi 9 gün yani Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak müstehaptır. Zilhicce ayı, hac ibadetinin yerine getirildiği ay olması dolayısıyla önemli bir konuma sahiptir. Sekizinci günü terviye, dokuzuncu günü arefe olarak bilinen bu gün, içerisinde Kurban Bayramını da barındırmaktadır.

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce orucu, Zilhicce ayının başlamasıyla başlar 9. gün dahil olmak üzere oruç tutulur.

İslam dinindeki kıymetli günlerin içinde olduğu Zilhicce ayı bugün itibariyle başladı. Bu ayın ilk on günü yapılan ibadetler diğer günlerde yapılan ibadetlerde daha faziletlidir. Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimiz’in zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce orucu, Zilhicce ayının başlamasıyla başlar 9. gün dahil olmak üzere oruç tutulur. Onuncu gün bayram olduğu için bugün de oruç tutulması haramdır.

ZİLHİCCE'DE NE ZAMAN KİMLER ORUÇ TUTMAZ

Hacılar, oruç tuttukları takdirde güçsüz ve yorgun düşme ihtimalleri bulunduğu takdirde, zilhiccenin 8 ve 9. günleri olan "terviye" ve "arefe" günlerinde oruç tutmamalıdır. Çünkü hac ibadetini yaparken daha zinde ve canlı olmaları, öncesinde nâfile oruç tutmuş olmalarından hayırlıdır.