28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

1. Uluslararası Ekmek Festivali başladı

1.

13.10.2017 - 17:37
Uluslararası Ekmek Festivali başladı

- Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı - "Erkeklerin günlük 150-300 gram arasında, bayanlarımızın da 100-200 gram ekmek tüketmesi gerekir" - Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü İlkbahar: - "Ekmek yememek yanlış. Eğer karbonhidrat ihtiyacımızı karşılayamazsak kas erimesi gibi tedavisi zor olan hastalıklara yakalanabiliriz"

ANKARA (AA) - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bir günde kadınların 100-200 gram ve erkeklerin 150-300 gram ekmek tüketmesi gerektiğini söyledi.

Balcı. 1. Uluslararası Ekmek Festivali açılış töreninde yaptığı konuşmada. ekmeğin insan vucudu için yararlı olan B1, B3, B6 vitaminlerini ve magnezyum, çinko, demir gibi mineralleri içerdiğini anlattı.

Ekmekte karbonhidratbulunduğunu ve yağ oranın çok düşük olduğu için aşırı tüketilmediği takdirde kilo aldırma özelliğine sahip olmadığını belirten Balcı, "Kepek oranı yüksek olan ekmek tüketecek olursak tokluk hissini daha fazla vereceği için kilo aldırma özelliğini yok etmiş olur." dedi.

Kadınların günde en az 100-200 gram, erkeklerinse günde 150-300 gram ekmek tüketmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, "Ekmeği tüketmezsek kaslarımız ve beyin hücrelerimiz gelişmez, sindirim sistemimiz düzgün çalışmaz, kan hücreleri oluşmaz, deri hastalığına yakalanırız. Onun için ekmek çok önemli bir besin kaynağı. Her vatandaşın gönül rahatlığıyla tüketmesi gerekir." diye konuştu.

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ise ekmeğin zararlı olduğu söyleminin yanlış olduğunu, tam buğday ekmeğinin birçok vitamin içerdiğini ve insan sağlığı için yararlı olduğunu söyledi.

Sabahları bir veya iki dilim ekmek yemenin vücudun ihtiyacını karşıladığını vurgulayan İlkbahar, "Ekmek yememek yanlış. Eğer karbonhidrat ihtiyacımızı karşılayamazsak kas erimesi gibi tedavisi zor olan hastalıklara yakalanabiliriz." ifadelerini kullandı.

İlkbahar, günlük üretilen 100 milyon ekmeğin yaklaşık yüzde 10'unun israf edildiğini belirterek. israf edilen ekmeğin yardım kuruluşları kanalıyla ihtiyacı olan bölgelere bağış yapılmasını önerdi.

Festival kapsamında halk oyunları gösterisi yapılırken, açılış konuşmaları sonrasında katılımcılar festival alanını ziyaret etti.

Pazar gününe kadar devam edecek olan festivale Türkiye'nin yanısıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC, Türkmenistan, Makedonya, Almanya, Arjantin, Belarus, Fas, Güney Afrika, İsrail, İtalya ve Ukrayna katılıyor.