29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

10 bin genç Kocadere'de toplandı

10 bin genç Kocadere'de toplandı - Çanakkale Kara Savaşları'nın 103'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen "57'nci Alaya Vefa Yürüşü"ne katılacak ülkenin dört bir yanından 10 bin genç, Kocadere Kamp Alanı'na geldi - Gençler 25 Nisan'da sabah namazını kılacakları Kocadere Meydanı'ndan yürüyüşe başlayacaklar, atalarının 103 yıl önceki izini takip ederek Conkbayırı'na çıkacaklarÇANAKKALE (AA) - "57'nci Alaya Vefa Yürüyüşü"ne katılmak üzere Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Kocadere Kamp Alanı'nda toplanan 10 bin genç, 25 Nisan'da Conkbayırı'na yürüyerek ecdadı anacak.

24.04.2018 - 15:08

Çanakkale Kara Savaşları'nın 103'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen yürüşe katılmak üzere ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından gelen gençler, Kocadere Kamp Alanı'nda buluştu.

25 Nisan'da kılınacak sabah namazının ardından 103 yıl önce atalarının yürüdüğü yolu takip ederek Conkbayırı'na ulaşacak 10 bin genç, yürüyüşün başlayacağı saate kadar alandaki çadırlarda konaklayacak.

Gençler arasında bulunan 6 bine yakın izci, bugün yaklaşık 2 bin şehidin mezarının bulunduğu Kocadere Hastane Şehitliği'ne yürüdü. Yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşle şehitliğe ulaşan izciler, burada atalarının mezarı başında dua etti.

Türkiye İzcilik Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Süheyla Derindere Subaşı, izcilerin yürüyüşe hazır olduğunu söyledi.

Subaşı, 52 ilden 162 kulübün yanı sıra 9 ülkeden katılımın gerçekleştiğini dile getirerek, "Sabah top sesleri ve ardından ezanla uyanacaklar. Ellerindeki hamur kızartmaları ve çorbalar eşliğinde yürüyüşe geçtiklerinde saçlarına kınalar yakılacak. Ellerine birer Türk bayrağı verilecek izciler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yürüyüşe başlayacaklar." diye konuştu.

Sırbistan'ın Novi Pazar kentinden gelen 45 izciden birisi olan Emina Eminovic (18), Çanakkale şehitlerine karşı kendilerini sorumlu hissettiklerini belirterek, "Bu yüzden kendimizi buraya gelmek zorunda hissediyoruz. Kampta yeni arkadaşlıklar kuruyoruz. 6'ncı kez gelmemden dolayı ben alıştım ancak arkadaşlarım Novi Pazar'a dönerken üzülecekler, zorlanacaklar.'' ifadesini kullandı.

Çanakkale Savaşları'nda dedesi Salih Karişik'in şehit olduğunu söylerken duygulanan Hankiya Omerovic ise "Bu topraklarda olduğum her gün büyükbabamı düşünüyorum." dedi.

İstanbul'dan ilk kez gelen Nur Erşan Artar, burada dedelerinin bir vatan bırakmak için neler çektiklerini, neleri feda ettiklerini anladığını vurgulayarak, Gelibolu'ya geldiğinde çok duygulandığını ifade etti.

Gürcistan'dan kampa katılan Nana Tkeshelashvili (18), burada bulunduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, gelecek yıllarda da katılmak istediğini kaydetti.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Reyhanlı'ya gelen ve yaşamını burada sürdüren Sihem Kurdi (12), Türkiye'yi çok sevdiğini dile getirerek, "Çanakkale'de bulunmak çok duygulandırıyor beni. Şehitlerimize dua edip, onların yürüdüğü yolda yürümek için buraya geldim.'' şeklinde konuştu.