19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

11. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi

11.

23.11.2017 - 15:29
Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi

- Kongre Başkanı Doç. Dr. Evren: - "Sadece kötüye kullanım ya da istismar etmek çocukları kötü yöne itmiyor. İlgisiz kalmak, ihtiyaçlarını karşılamamak ve ihmal etmek de çocukların olumsuz yollara sapmasına neden oluyor"

ANTALYA (AA) - Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi Başkanı Doç. Dr. Cüneyt Evren, "Sadece kötüye kullanım ya da istismar etmek çocukları kötü yöne itmiyor. İlgisiz kalmak, ihtiyaçlarını karşılamamak ve ihmal etmek de çocukların olumsuz yollara sapmasına neden oluyor." dedi.

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin desteğiyle düzenlenen "11. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi", Antalya'nın Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki otelde başladı.

"Bağımlılığın Karmaşık Süreci-Öğrendiklerimiz ve Ufukta Bizi Bekleyenler" temalı kongreye, 600'ün üzerinde doktor, hemşire ve psikolog katılıyor.

Kongre Başkanı, Bakırköy Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği sorumlu hekimi Doç. Dr. Evren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrede 41 panel ve 16 kurs düzenleneceğini, konferanslar ve uydu sempozyumları gerçekleştirileceğini söyledi.

Alkol ve madde bağımlılığı temelindeki birçok konunun masaya yatırılacağını anlatan Evren, "Bağımlılığın sosyal, ekonomik açıdan ve sağlık açısından verdiği zararları kimse inkar edemez. Çünkü, herkes bununla karşılaşıyor." diye konuştu.

- "Madde bağımlılığı ciddi rahatsızlık"

Evren, Türkiye'de de madde kullanımında artış olduğunu belirtti.

Madde bağımlılığı başladıktan sonra mücadelenin çok daha zor olduğunu, buna ilişkin önleyici tedbirler almak gerektiğini vurgulayan Evren, şunları kaydetti:

"Madde bağımlılığı ciddi bir rahatsızlık. Kişinin tedaviye başlaması için problem yaşadığını kabullenmesi gerekiyor. Madde kullanımında, çocuğun ailesi ve etrafıyla iletişiminin kopması, odasına kendisini kapatması, okul başarısının düşmesi, okuldan kaçması gibi bir sürü ipucu var. Madde kullanımına başlamada akran etkisi çok önemli. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki neredeyse yarıya yakını ilk kullandığı maddeyi arkadaşından sağlıyor. Bu anlamda aileler çocuğun çevresini de takip etmelidir."

Önemli olanın ailede sağlam iletişim kurulması olduğunu belirten Evren, "Sadece kötüye kullanım ya da istismar etmek çocukları kötü yöne itmiyor. İlgisiz kalmak, ihtiyaçlarını karşılamamak ve ihmal etmek de çocukların olumsuz yollara sapmasına neden oluyor. Çocuğunun ne yaptığıyla ilgilenmeyen ailenin ona hakim olması mümkün değil. Bu yönde daha ilgili, iletişimin yüksek olduğu, sevginin, anlayışın olduğu sağlıklı bir aile ortamı en önemli şey." dedi.

Kongre, 26 Kasım'da sona erecek.