18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

130 yıllık lisede 200 farklı eser sergileniyor

130 yıllık lisede 200 farklı eser sergileniyor - Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen tüm illerde "Eğitim Tarihi Müzesi" oluşturulması çalışması kapsamında, 1887 yılında eğitime açılan Türkiye'nin en eski liselerinden biri olan Trabzon Merkez Fen Lisesinde hazırlanan müzede 200 farklı eser sergileniyor - Trabzon Merkez Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Beşel: - "Okulun en eski malzemesi olan flama 1926 yılından kalma 91 yıllık flamamızdır.

16.12.2017 - 11:49
Flamanın üzerinde 'Cumhuriyetimizin 3. yıl dönümünde kutlama hatırasıdır.' yazıyor"

TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen tüm illerde "Eğitim Tarihi Müzesi" oluşturulması çalışması kapsamında 1887 yılında eğitime açılan Türkiye'nin en eski liselerinden Trabzon Merkez Fen Lisesi'nde hazırlanan müzede 200 farklı eser sergileniyor.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde mevzuat hükümleri doğrultusunda her ilde bir "Eğitim Tarihi Müzesi" projesi ile süre önce ismi değiştirilen Trabzon Merkez Fen Lisesi'nde müze oluşturuldu.

İçerisinde evrak, doküman, kitap, dergi, tabak, çatal, kaşık, çaydanlık, bisiklet, daktilo, sandalye, keman, satranç takımı, voleybol topu, matara, gaz maskesi, ispirto ocağı, terazi, fotoğraf, kupa, eğitim araç ve gereçleri gibi materyallerden oluşan müze, eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyor.

Trabzon Merkez Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Tuncay Beşel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisenin 1887 yılında eğitime başladığını anımsatarak arşivlerde yapılan araştırmalar sonucunda birçok esere ulaştıklarını söyledi.

Beşel, illerde Eğitim Tarih Müzeleri oluşturulması projesi kapsamında okuldaki eserlerin gün yüzüne çıkması için çalışma başlattıklarını belirterek müze için envanter çalışması yaptıklarını ifade etti.

- Müzede 91 yıllık okul flaması sergileniyor

Müze içerisinde yaklaşık 100 yıllık eserler olduğunu dile getiren Beşel, şöyle konuştu:

"Bu eserlerden bir tanesi o yıllarda mezun olan öğrencimize ait olan okul diploması, bekçi kulübemizde bulunan zil, okulumuza ait flama ve Atatürk'ün okulumuzu ziyaret ettiği esnada kendi el yazısı ile imzaladığı defter, müzenin en ilginç eserleri arasında yer alıyor. Onun dışında Çekoslovakya'dan getirilen 77 yıllık mutfak malzemeleri, okulumuzun ilk müdürü Ali Naki Bey'in kullandığı ahşap çalışma masası da müzemizin en nadide eserleri arasında bulunuyor. Eserlerimizi 100 yıldır koruyarak, günümüze kadar ulaşmasını sağlamayı başardık."

- "Öğrencilerimizin arşivinde bulunan malzemeleri de bekliyoruz"

Okulun en eski malzemesi olan flamanın 1926 yılından kaldığını belirten Beşel, flamanın üzerinde "Cumhuriyetimizin 3. yıl dönümünde kutlama hatırasıdır." yazdığını ifade etti.

Beşel, kendisinin de Trabzon Merkez Fen Lisesi'nden 1994'te mezun olduğunu anımsatarak "Allah bana okulda idareci olarak görev yapmayı nasip etti. Bu projenin içerisinde kendimizi bulduk. Vefa borcumuzu ödemek içinde bir fırsat oluştu. Mezun olan öğrencilerimizin arşivlerinde bulunan malzemeleri de bekliyoruz. Müzemiz, velilerimizin ve öğrencilerimizin hizmetine açık olacaktır." dedi.