25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

"15 Temmuz'u unutma ve unutturma" etkinliği

"15 Temmuz'u unutma ve unutturma" etkinliği - BURHANDER'in gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında İzmir'den İstanbul'a gelen lise ve üniversite öğrencileri, 15 Temmuz şehitlerinin Edirnekapı'daki mezarlarını ve Şehit Tolga Ecebalın'ın müzeye dönüştürülen evini ziyaret ettiİSTANBUL (AA) - Burhan Eğitim ve Dayanışma Derneği'nce (BURHANDER) İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen ''15 Temmuz'u unutma ve unutturma'' etkinliği çerçevesinde İzmir'den İstanbul'a gelen 45 kız öğrenci, 15 Temmuz şehitlerinin Edirnekapı'daki mezarlarını ve şehit Tolga Ecebalın'ın Balat'ta müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti.

8.10.2017 - 14:31

Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan 15 Temmuz şehitlerinin mezarlarını ziyaret eden öğrencilere şehidin babası Tarkan Ecebalın da eşlik etti. Öğrenciler şehitler için dua ederken gözyaşı döktü.

Daha sonra öğrenciler, 15 Temmuz'da, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde şehit olan Tolga Ecebalın'ın Balat'ta müzeye dönüştürülen evini ziyaret ettiler.

Tarkan Ecebalın, müzeye dönüştürdüğü evi öğrencilere gezdirerek, oğluyla ilgili hatıralarını aktardı.

Müzeye dönüştürülen evi ziyaret edenlerin şehit çocukları ve anneleri için bu vatana sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Ecebalın, 15 Temmuz'da yaşadıklarını gözleri dolarak şöyle anlattı:

"Oğlum işten çıktıktan sonra beni aradı. 'Ortalık çok karışık, Vatan Caddesi'nde tanklar var, yol vermiyorlar. Dua et bana.' dedi. Sonra eve geldi, yemek yemeden dışarı çıktı. İlk önce Eyüp Sultan Hazretleri'ne gidiyor, orayı koruyacakmış. Orada dua ediyor. Beni aradı, nerede olduğumu sordu. Saraçhane'de olduğumu söyledim. 'Geliyorum baba.' dedi. Gelme diyecektim, kapattı telefonu. Daha sonra geldi. 'Niye geldin?' dedim baba yüreğiyle. Gözlerimin içine bakarak 'Baba bu iş başka.' dedi. 'Büyükler bize dışarı çıkın dediyse, Allah bize belki şehitliği nasip eder.' dedi. Ortalık karıştı. Kardeşim ateş hattında kalmıştı. Onu kurtarmaya gittim, geri geldim. Çok yoğun bir ateş vardı. Yerde beyaz pantolonlu bir çocuk olduğunu gördüm. Eyvah dedim. Baktım Tolga. Hastaneye gittik ama şehit olmuştu. İstediği olmuştu.''

Öğrencilere geldiklerini için teşekkür eden Ecebalın, "Bu evi müzeye dönüştürmekteki amacımız 15 Temmuz'u unutturmamak. Vatan sağ olsun." diye konuştu.

BURHANDER Başkanı Salih Güzel ise gezi programının amacının 15 Temmuz hain darbe girişimini unutmamak ve unutturmamak olduğunu belirtti.

Güzel, ''Tarkan amca ve onun gibi şehit ailelerinin kaybettikleri bir evladı var ama kazandıkları 70 milyon can evlatları var. 'Vatan sağ olsun.' dedi ama bunu söylemek kolay değil. Şehitlik için canlarını vermeye hazır onurlu bir milletimiz var.'' ifadelerini kullandı.

Programa katılan Nurcihan Yeşil de Osmanlı'da tokat atabilmek için yetiştirilen askerlere "delibaş" denildiğini belirterek, 15 Temmuz gecesinde halkın darbeci askerlere Osmanlı tokadı attığını söyledi.

Şehidin evini ziyaret eden öğrencilerden Sabriye Üresin ise şehit aileleri ve gazilerle beraber olmak için İstanbul'a geldiklerini vurgulayarak, "Bize hayat dersi verdiler. Gerçek davamızın, gerçek millet olma bilincinin ne olduğunu öğrettiler. Aslında onlara çok borcumuz var. Hem can yönünden hem de manevi olarak borçluyuz. Kabul ederlerse eğer biz onların evlatlarıyız. İman gücü nedir, o gün görmüş olduk. Allah hepsinden razı olsun.'' diye konuştu.