19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

150 yıllık Kur'an-ı Kerim imam hatip sergisinde

150 yıllık Kur'an-ı Kerim imam hatip sergisinde - Kırşehir'in Kaman ilçesindeki İmam Hatip Ortaokulu'nda açılan geçmiş dönemlerden kalma ev eşyalarının yer aldığı sergide 150 yıllık Kur'an-ı Kerim de bulunuyorKIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'in Kaman ilçesinde, İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri için açılan sergide, geçmiş döneme ait halı, kilim, ev eşyaları, tarım aletlerinin yanı sıra 150 yıllık Kur'an-ı Kerim de sergileniyor.

9.04.2018 - 13:22

Geçmiş dönemlerdeki yaşamı yansıtan, o zamanlarda kullanılan tarihi nitelikteki aletler ile dini ve kültürel eserlerin yer aldığı sergi, Kaman İmam Hatip Ortaokulu'nda açıldı.

Kaman Kaymakamı Murat Girgin, açılışta yaptığı konuşmada, ilçenin, Anadolu'nun ortasında birçok eski medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, Çağırkan köyünde 30 yılı aşkın süredir Kalehöyük kazılarının devam ettiğini söyledi.

Kaman'ın günümüze kadar sadece Türk kültürüne değil, Kalehöyük arkeoloji kazılarından ve höyüklerden de anlaşıldığı gibi birçok büyük ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Girgin, "Köylerimizde geçmiş dönemlere ait hayat tarzlarını devam ettiren ailelerimiz var. Bu köy tarzı yaşantının ve o dönemlerde kullanılan eşyaların çocuklarımız tarafından bilinmesi için çok iyi düşünülmüş güzel bir sergi olmuş." dedi.

Sergide emeği geçen idareci, öğrenci ve velilere teşekkür eden Girgin, bu serginin öğrencilerin geçmişi tanımaları için önemli olduğunu dile getirdi.

Kaman İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ramazan Kılıç da milli kültürü yaşatmak ve gelenekleri gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir sergiyi açmayı planladıklarını aktardı.

Kılıç, "Hazırladığımız proje kapsamında okul bünyemizde bir sergi oluşturduk. Sergimizde annelerimizin, babalarımızın, dedelerimizin nasıl bir hayat yaşadıklarını, bizim şu an hangi şartlarda olduğumuzu öğrencilerin kavramalarını istedik. Öğrenci ve velilerimizle beraber proje kapsamında geçmiş dönemlerde kullanılan birçok eşya topladık." diye konuştu.

Sergiye destek olmak için kendisine dedesinden miras kalan 150 yıllık Kur'an-ı Kerim'i de getirdiğini aktaran Kılıç, "Böylesine eski bir Kur'an-ı Kerim'i görünce öğrencilerimizde büyük şaşkınlık oldu. Bu kutsal kitap bana nasıl miras kaldıysa bizden sonraki nesillere de o şekilde aktarılacak." ifadelerini kullandı.

Örencilerden Melek Begüm Şahin de sergide gördüğü tarihi nitelikteki eserlerden çok etkilendiğini ifade ederek, geçmiş dönemlerde aydınlatmada elektrik olmamasından dolayı gaz lambası kullanılmasının kendisini şaşırttığını dile getirdi.

Şahin, "Şimdi en ufak bir elektrik kesintisinde büyük sıkıntı çekiyoruz, ödevlerimize devam edemiyoruz. Eskiden gaz lambası insanların hayatının vazgeçilmez bir parçasıymış. Ayrıca, 150 yıllık Kur'an-ı Kerim beni çok etkiledi." dedi.

Tarihi nitelikteki el işi halı ve kilimler, tarım aletleri, ev eşyaları ile 150 yıllık Kur'an-ı Kerim'in yer aldığı serginin açılışına Milli Eğitim Müdürü Muzaffer Demirci, okul idarecileri ve veliler katıldı.