24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

17 Ağustos depreminin 18. yılı

17 Ağustos depreminin 18.

15.08.2017 - 14:04
yılı

- İMO İstanbul Şube Başkanı Suna: - "2002'de hazırlanan Deprem Master Planı o gu¨n uygulanmaya bas¸lansaydı s¸u anda 15 yılı tamamlamıs¸ ve İstanbul bu¨yu¨k oranda deprem gu¨venlikli kent haline gelmis¸ olacaktı"

İSTANBUL (AA) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, "2002'de hazırlanan Deprem Master Planı o gu¨n uygulanmaya bas¸lansaydı s¸u anda 15 yılı tamamlamıs¸ ve İstanbul bu¨yu¨k oranda deprem gu¨venlikli kent haline gelmis¸ olacaktı." dedi.

İMO İstanbul Şubesi'nce, 17 Ağustos 1999 depreminin 18. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna, meslek odaları olarak 18 yıldır hiçbir olumlu adım atılmadığını iddia etmediklerini vurgulayarak, "Ancak c¸o¨zu¨lmesi mu¨mku¨n olumsuzlukların varlıgˆını hala devam ettirdigˆini de go¨rmezden gelemeyiz. Temennimiz, yapı u¨retiminden bas¸layarak bu¨tu¨n bir hayatın deprem gerc¸egˆine uygun du¨zenlenmesidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde güvenli olmaktan uzak 7 milyon yapının 2 milyonunun İstanbul'da bulunduğunu ifade eden Suna, şöyle devam etti:

"I·stanbul’daki ko¨pru¨, viyadu¨k ve ana yollarla ilgili gu¨c¸lendirme c¸alıs¸malarının tamamlandıgˆını, su, elektrik ve dogˆalgaz altyapılarının go¨zden gec¸irildigˆini belirtmek gerekiyor. Bu c¸alıs¸maların tamamını olumlu buluyoruz. Ancak I·stanbul'da okul o¨ncesi, ilko¨gˆretim, ortao¨gˆretim ve u¨niversite sayısı 5 binden fazladır. Hastane sayısı 250'ye, yurt sayısı 300'e yakındır. Dolayısıyla gu¨c¸lendirildigˆi ya da yeniden yapıldıgˆı belirtilen yapıların sayısı ile toplam yapı sayısı arasında hala uc¸urum bulunmaktadır. Asıl sorun ise 2 milyon civarında oldugˆu bilinen konutlardan kaynaklanmaktadır. 2002'de hazırlanan Deprem Master Planı o gu¨n uygulanmaya bas¸lansaydı, s¸u anda 15 yılı tamamlamıs¸ ve İstanbul bu¨yu¨k oranda deprem gu¨venlikli kent haline gelmis¸ olacaktı."

Suna, I·stanbul Bu¨yu¨ks¸ehir Belediyesi Deprem ve Dogˆal Afet Komisyonu raporuna go¨re I·stanbul’da belirlenen deprem toplanma alanı sayısının 77 olduğuna işaret ederek, "Bu alanların toplam genis¸ligˆi ise 20 hektar kadardır. Olası bir I·stanbul depreminde 18 milyonluk bir kent 20 hektarlık alana sıgˆdırılmaya c¸alıs¸ılacak." dedi.

Kentsel dönüşüm için öncelikle İstanbul'daki mevcut binaların envanterinin çıkarılması gerektiğini aktaran Suna, depreme kars¸ı yapı stokunu gu¨venli hale getirmek iddiasıyla bas¸latılan kentsel do¨nu¨s¸u¨m uygulamalarının yeni sorun alanları yarattığını savundu.

Suna, kent politikalarının bilime, tekniğe ve akla uygun bir perspektifle toplum yararı için ele alınması gerektiğini, bunun için de mühendislik hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının esas olduğunu vurguladı.