19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

19 Mayıs Gaziler Günü

19 Mayıs Gaziler Günü - Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Siirt ve Elazığ'da tören düzenlendiDİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Siirt ve Elazığ'da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören yapıldı.

19.09.2017 - 15:19

Diyarbakır'da Valilik önündeki Anıt Park'ta gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Atatürk Anıtına çelenk sunulan törende Ziya Gökalp Anadolu Lisesi öğrencilerinden İpek Arslan şiir okudu.

Daha sonra Diyarbakır Muharip Gaziler Derneği Başkanı Siraç Ezer, bir konuşma yaptı.

Törene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Garnizon Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla ve askeri erkan ile gaziler katıldı.

- Şırnak

Valilik önünde düzenlenen tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törene, Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Veli Tarakcı, Şırnak Belediye Başkan Vekili Turan Bedirhanoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selçuk Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, kurum müdürleri, gaziler ve askeri erkan katıldı.

Törende konuşan Topçu Kurmay Binbaşı Mustafa Işık, bu vatan ve milletin gazilere minnettar olduğunu söyledi.

Gaziler adına konuşan Hacı Çakır, şehitlik ve gaziliğin şereflerin en yücesi olduğunu belirtti.

Törenin ardından bir otelde yapılan resepsiyonda gazilere yemek verildi.

Burada konuşan Vali Aktaş, şehitlik ve gaziliğin en mukaddes makamlar olduğunu vurguladı.

Aktaş, "Bizi iç ve dış tahditlere rağmen bin yıldır bu topraklarda başımız dik anlımız açık bir şekilde bu günlere getiren ruh budur. Kurtuluş Savaşımımızı yürüten Meclisimiz gazidir. Hatta şimdiki Meclis de gazidir. Biliyorsunuz 15 Temmuz ihanetinde Meclis de bombalandı. Bir yönüyle bütün milletimiz gazidir. Çünkü 15 Temmuz'da bütün millet şehit olmayı göze alarak sokaklara döküldü. Vatanına, bayrağına ve milletine sahip çıktı." diye konuştu. Aktaş, huzur ve güvenliği hedef alan terör örgütü PKK'nın saldırılarına da değindi.

Aktaş, "Bu aziz millet bölücü terör örgütüyle de kanıyla, canıyla mücadele etti ve ülkesini böldürmedi. Biz bu kardeşliği ve beraberliği muhafaza ettiğimiz müddetçe PKK ve FETÖ terör örgütü mensupları hedeflerine ulaşmayacaklardır." diye konuştu.

- Bingöl

Bingöl Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Bingöl Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ziya Yener, 19 Eylül Gaziler Günü'nü kutlayarak, gazilerin gerektiğinde gözünü kırpmadan şehitliğe hazır olduğunu söyledi.

Törenin ardından Bingöl Valisi Ali Mantı, 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ersin Altay, Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve beraberindekiler Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneğini ziyaret etti.

Mantı, burada yaptığı konuşmada, tüm gazilere Allah'tan şifa diledi.

"Allah milletimizi her türlü dahili ve harici beladan korusun. Birlik ve beraberliğimize göz diken her kim varsa Allah kahretsin, perişan etsin. Biz bir ve beraber olduğumuz müddetçe, dirliğimizi, kardeşliğimizi koruduğumuz müddetçe hiç kimsenin bu ülkeyi, bu milleti bölmesine gücü yetmeyecektir." ifadelerini kullanan Mantı, birlik ve beraberliğin daha da artacağını belirtti.

- Batman

Batman Valiliği bahçesinde düzenlenen törende, Atatürk Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Kore Gazisi Mehmet Güneştekin, destanlar yazan şehit ve gazilerin tek tek birer onur abidesi olduğunu aktardı.

Törene Batman Valisi Ahmet Deniz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Coşkun Uçarcılar, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Törene katılanlar daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Batman Şubesini ziyaret etti.

Ardından gaziler onuruna Batman Polisevinde yemek verildi.

- Elazığ

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Elazığ Öğretmenevi önünde düzenlenen törende çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Namık Bulut, törende yaptığı konuşmada, Bu topraklar için çok mücadele verildiğini belirtti.

Bulut, "Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlıklarının eseridir." şeklinde konuştu.

Törene Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül, kurum müdürleri ve gaziler katıldı.

- Siirt

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törene, Vali Ali Fuat Atik, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever ve gaziler katıldı.

Törende konuşan Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili Edebiyatı öğretmeni Haşmet Varna, gazilerin önemini vurguladı.

Varna, "Şehit ve gazilerimize saygı ve sevgi duyuyoruz. Milletimiz için bu iki kavram çok önemlidir, manevi rütbelerin en yükseğidir. Milletimizin şanlı tarihi, bizlere gurur veren her zaman övündüğümüz eşsiz destanlar ve zaferlerle doludur. Bu zaferleri bize şehitlerimiz ve gazilerimiz yaşatmışlardır." ifadelerini kullandı.

Vali Atik ve beraberindekiler törenin ardından Siirt Gazi ve Şehit Aileleri Dernekleri Federasyonunu ziyaret etti.