23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

2. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu

2.

30.09.2018 - 16:27
Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu

- "2. Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" kapsamında 5 ülkeden 71 akademisyenin katılımıyla düzenlenen sempozyum sona erdi

AĞRI (AA) - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen "İslam düşüncesinde insan" temalı 2. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu sona erdi.

Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında, Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) iş birliğiyle Doğubayazıt Meslek Yüksek Okulu'nda dün, 5 ülkeden 71 akademisyenin katılımıyla başlayan sempozyum, bugünkü oturumlarla tamamlandı.

Sempozyumun kapanış oturumunda sonuç bildirgesini okuyan AİÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Yerinde, sempozyumu geleneksel hale getirdiklerini söyledi.

Sempozyumun, Anadolu'nun alim ve arif şahsiyetlerinden Ahmed-i Hani adına düzenlendiğini anımsatan Yerinde, "İki gün süren sempozyum boyunca Türkiye'nin pek çok üniversitesinin yanında Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Irak, Kırgızistan ve Suudi Arabistan'dan akademisyenlerin katılımıyla 80 civarında bildiri sunulmuştur." dedi.

Yerinde, sempozyum boyunca Ahmed-i Hani'nin varlık anlayışı ve insan tasavvuru, eserleri ve toplumsal etkilerinin irdelendiğine dikkati çekerek, son oturumda ise "modern sosyal bilimler çerçevesinde insan" konusunun farklı yönleriyle ele alındığını belirtti.

Ahmed-i Hani'nin insan sevgisiyle yoğrulmuş düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak zorunda olduklarını kaydeden Yerinde, şunları söyledi:

"İslam dünyasının mezhep, meşrep ve etnik farklılıklar sebebiyle kargaşa ve kaosa sürüklendiği bir dönemde, İslam'ın engin barış ikliminde ilim ve hikmetle yoğurduğu merhametli insan modeline gerçekten muhtaç olduğumuz çok açıktır. Bu sebeple Ahmed-i Hani'nin insan sevgisiyle yoğrulmuş düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız."

Yerinde, sempozyumun bundan sonraki yıllarda da devam edeceğini kaydetti.