28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

2. Uluslararası Güvenlik Sempozyumu başladı

2.

23.11.2017 - 14:29
Uluslararası Güvenlik Sempozyumu başladı

- Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Çolak: - "(FETÖ) Örgüt sadece Türkiye'de gerçekleştirdiği silahlı ve siyasi eylemlerle değil, ulaştığı ekonomik ve diplomatik kapasite nedeniyle de uluslararası bir tehdit haline gelmiştir" - "Bu örgüt de Haşhaşiler ve Aum gibi elemanlarına suikast ve terör eylemi emri vermektedir"

ANTALYA (AA) - Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sadece Türkiye'de gerçekleştirdiği silahlı ve siyasi eylemlerle değil, ulaştığı ekonomik ve diplomatik kapasite nedeniyle de uluslararası bir tehdit haline geldiğini belirterek "Bu örgüt de Haşhaşiler ve Aum gibi elemanlarına suikast ve terör eylemi emri vermektedir." dedi.

Çolak, Polis Akademisi Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTGAM) tarafından, Antalya'daki bir otelde gerçekleştirilen "Uluslararası Bir Tehdit Olarak FETÖ" temalı "2. Uluslararası Güvenlik Sempozyumu"nda, FETÖ'nün radikalleşme tipinin diğerlerinden farklı ve uzun zamana yayıldığını, 30 yıla yayılan bir zamanda radikalleşme sürecini yaşadığını söyledi.

Son yıllarda terör saldırısıyla terörizm ve radikalleşme çalışmalarında bir artış görüldüğünü vurgulayan Çolak, 2011'de terör örgütlerinin radikalleşme sürecini analiz eden çalışmaların hala terörizmle mücadele konusunda yeterli olmadığını dile getirdi.

Bu durumun ortaya çıkmasında, terör örgütlerinin beslendiği radikal çevrenin tam olarak anlaşılamamasının önemli rol oynadığını anlatan Çolak, şöyle devam etti:

"Mevcut terörizm çalışmalarında dini motifli ve ideolojik, etnik radikalleşme süreçleri tartışılırken, modern kült radikalleşme konusu istenilen seviyede incelenememektedir. Bu radikalleşme türü diğer terör tipolojileri kadar kanlı bir geçmişe sahiptir. 11. yüzyılda günümüz Ortadoğusunda mezhepsel ve siyasi terör eylemlerinin gerçekleştiren Haşhaşiler, bu radikalleşme türünün ilk premodern örneğidir. 1995'te Tokyo metrosunda sarin gazı saldırısı gerçekleştiren Aum Shinrikyo da türün modern biçimidir. FETÖ yapısı da ezoterik, modern kült radikalleşmenin günümüzdeki en son, en kanlı ve en küresel yapısını oluşturmaktadır. Ülkemizde görülen dini motifli etnik, ideolojik ve mezhep radikalleşmesinden farklı olarak FETÖ'nün analiz edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu radikalleşme türünün en önemli özelliği olarak görülen gizlilik anlaşılamamaktadır. Bugün örgüt sadece Türkiye'de gerçekleştirdiği silahlı ve siyasi eylemlerle değil, ulaştığı ekonomik ve diplomatik kapasite nedeniyle de uluslararası bir tehdit haline gelmiştir. Bu örgüt de Haşhaşiler ve Aum gibi elemanlarına suikast ve terör eylemi emri vermektedir."

Çolak, bu tür örgütlerin manipülasyon ve yalan propagandayı küresel ölçekte yayarak ülkeleri iç ve dış politikada yıprattığını bildirdi.

Sempozyumun sadece Türkiye değil, yabancı güvenlik ve terörizm çalışmaları için de işlevli olacağını belirten Çolak, Türkiye'de diğer terör örgütlerine verilen mücadele gibi FETÖ'nün de bitirilmesine yönelik önemli mücadele olduğunu vurguladı.

Polis Akademisi olarak her yıl düzenledikleri çeşitli çalıştay, konferans ve etkinliklerle uluslararası güvenlik çalışmalarına önemli katkılar sunduklarına değinen Çolak, sempozyumda Türkiye'de kanlı ve siyasi eylemler gerçekleştirerek uluslararası tehdit haline gelen FETÖ'nün tartışılacağını kaydetti.