18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

2017 Yılında Turizmden Beklentiler Paneli

2017 Yılında Turizmden Beklentiler Paneli - POYD Başkanı Duran: - "Ukrayna'da çok az kişinin pasaportu var.

29.03.2017 - 16:42
Pasaportsuz giriş Ukrayna pazarına ciddi katkı sağlayacak"

ANTALYA (AA) - Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, Ukrayna-Türkiye arasındaki pasaportsuz giriş anlaşmasının turizm sektörüne ciddi katkı sağlayacağını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Kültür ve Turizm Topluluğu tarafından düzenlenen, "2017 Yılında Turizmden Beklentiler Paneli", Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelde konuşan POYD Başkanı Hakan Duran, turizm sektöründe Rusya pazarında ciddi artışların olduğunu ve şu an pazarda 2015 rakamlarının geçildiğini belirterek, "Rakamlar 2014 yılı rakamlarına doğru gidiyor." dedi.

Ukrayna'da geçen yıl çok iyi bir pazarlama yapıldığını ve 1 milyon 50 bin rakamlarına ulaşıldığını anlatan Duran, şunları söyledi:

"2015 yılında 700-800 bin rakamlarından geçen yıl 1 milyon rakamlarını aştı. Bu sene de iyi bir çalışma yapıldı, kimlikle giriş konusunda anlaşma gerçekleştirildi. Ukrayna'da çok az kişinin pasaportu var. Pasaportsuz giriş Ukrayna pazarına ciddi katkı sağlayacak. Ama bu turistler, ekonomilerini düşündüğümüz zaman 2-3 yıldızlı otellerin işine gelecek. Benim gördüğüm Antalya'da geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon misafir ağırlandı, bu sene 7-7,5 milyonu zorlarız diye düşünüyorum."

Duran, sektördeki herkesin şikayet etmesine rağmen "her şey dahil" sistemin Antalya turizminin gelişmesine büyük katkı sağladığını ve artık Antalya'nın bu sistemden kolay kolay vazgeçemeyeceğini kaydetti.

- "Eğitimli personel turizmden kaçtı"

Corendon Otelleri İnsan Kaynakları Koordinatörü Cengiz Muratşah da kış döneminde yaklaşık 4 ay süren işsizlik korkusu nedeniyle eğitimli personelin turizmden kaçtığını söyledi. Kış döneminde verilecek işsizlik parası ile bu sorunun çözülebileceğini kaydeden Muratşah, bu konuda bir çalışma yapılmasını beklediklerini bildirdi.

Turizm sektörüne özel bir iş kanunu olması gerektiğini de ifade eden Muratşah, "Hala fabrika çalışanlarıyla aynı iş kanunu ile faaliyet gösteriyoruz. Turizm sektörüne özel bir iş kanunu olmalı, bu da bizim için ciddi bir sıkıntı." diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Beykan Çizel de öğrencilere seslenerek, "Turizm kolay öğrenilmez, çok genç insanlarsınız, eğitime çok önem verin, sektöre sahip çıkın. 4 sene süren eğitim sürecini çok iyi değerlendirin. Her şeyi derste öğretim üyesi öğretemez. Her alanda talepkar olun ve alanınızda en iyisi olmaya çalışın." dedi.