19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

2017'nin ilk kinoa ekimi Tekirdağ'da yapıldı

2017'nin ilk kinoa ekimi Tekirdağ'da yapıldı - Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneğince 2017'nin ilk Kinoa ekimi, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof.

25.03.2017 - 18:38
Dr. Şentop'a ait tarlada gerçekleştirildi - Prof. Dr. Şentop: -"Kinoa'nın alternatif bir ürün olarak yaygınlaşması tarım için faydalı olacaktır"

TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneğince 2017'nin ilk Kinoa ekimi, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop'a ait tarlada gerçekleştirildi.

Şentop, ekim için geldiği Malkara yolu üzerindeki tarlada yaptığı konuşmada, astronot gıdası olarak da bilinen Kinoa'yı internetten gördüğünü söyledi.

Araştırma yaptıktan sonra ekmeye karar verdiklerini anlatan Şentop, "Çocukluğumda ben buradayken iki ürün rahatlıkla alınıyordu. Bir standart oluşmuş bölgede, bir yıl buğday bir yıl ayçiçeği ekiliyor genellikle. Biraz daha farklı ürünler olabilir mi diye uzun zamandır konuşuyorduk. Kinoa'yı ilk olarak internetten gördüm. Önce bir tadına baktık yedik. Ufak çaplı bir araştırma yaptıktan sonra da il müdürümüzle uygun olup olmayacağını görüştük, ekmeye karar verdik. İnşallah bugün ekimimizi tamamlamış oluruz" diye konuştu.

Kinoa'nın alternatif bir ürün olarak yaygınlaşmasının tarım için faydalı olacağını belirten Şentop, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Tekirdağ'da 204 dekar ekilmişti. Biraz da Tekirdağ'a faydası olsun hem de deneme yapmak için böyle bir şeye karar verdik. Allah iyi yağış, iyi imkan verdiği takdirde de iyi bir mahsul almış oluruz. Kinoa özellikle gluten noktasında tartışılan bir konu. Bir alternatif yiyecek olarak yaygınlaşmasında fayda var. Sadece Türkiye içinde değil yurtdışına da belki ihracat yapılıyor Türkiye'den. 2013 yılında Birleşmiş Millet tarafından yılın yiyeceği de seçilmişti. Hayırlı olmasını diliyorum."

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel de Türkiye'de 69 ilde 7 bin 200 çiftçinin ve dünyada 204 ülkenin Kinoa üretimi yaptığını ifade etti. Kinoa'nın yetiştirilmesi kolay bir ürün olduğunu anlatan Temizel, şöyle devam etti:

"Kinoa çocuk gelişiminde anne sütüne muadil aminoasit içerdiğini için sağlıklı bir ürün. NASA tarafından astronotlara yediriliyor. Çünkü içerisindeki demir ve magnezyum oranı yüksek, vitamin açısından zengin bir ürün. En önemli özelliği içinde gluten yok. Türkiye'de 2 milyona yakın gluten tüketemeyen çölyak hastası var. Kinoa'yı popüler yapan en önemli özelliği sizi tok tutmasıdır. Yemek yediğinizde kan şekerinizi baskılayan insülin salgılayan pankreasınız Kinoa yediğinizde o kadar fazla salgılanmaz. Dolayısıyla 4 saat acıkmazsınız."

Konuşmaların ardından Şentop, Kinoa ekimi için traktörü sürdü.

Ekime, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ve çiftçiler katıldı.