29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

2023'e Doğru Yeni Türkiye Konferansı

2023'e Doğru Yeni Türkiye Konferansı - Kamu Başdenetçisi Malkoç: - "İnşallah 21.

17.03.2017 - 18:42
yüzyılda yeni kurulacak medeniyet bizim medeniyetimiz olacaktır. İlimle, halkla bütünleşen, dünyanın ufkunu açan medeniyet olacak, bundan tereddüdümüz yok"

GİRESUN (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "İnşallah 21. yüzyılda yeni kurulacak medeniyet bizim medeniyetimiz olacaktır. İlimle, halkla bütünleşen, dünyanın ufkunu açan medeniyet olacak, bundan tereddüdümüz yok." dedi.

Malkoç, Giresun Üniversitesinin 11. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen "2023'e Doğru Yeni Türkiye" konferansında Kamu Denetçiliği Kurumunu anlattı.

Kurumun tanındıkça millet tarafından sevileceğini dile getiren Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun, milletin derdine çözüm arayan bir kurum olduğunu söyledi.

Malkoç, Türkiye Kamu Denetçiliği kurumunun 2010 yılında anayasaya girdiğini anımsatarak, "Aklınıza hangi kamu kurumu gelirse gelsin kamu hizmetlerindeki aksaklık, noksanlık, kamu hizmetleri sunan yöneticilerin tutum ve davranışlarındaki hata kusur, buna karşı müracaat edebileceğiniz bir müessese." diye konuştu.

Yarın 18 Mart Çanakkale Zaferinin yıl dönümü olduğunu anımsatan Malkoç, şunları kaydetti:

"Çanakkale Zaferi deyip bir çırpıda geçmemek gerekiyor. Gerçi Allah rahmet eylesin, İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy öyle bir destanlaştırmış ki onu en azından bu akşam ve yarın Çanakkale'deki şehitlerimize bu vatanın birliği, bütünlüğü için şehit olan askerimize, polisimize dua edip Kur'an okurken Çanakkale şiirini de bir okuyalım, bir hafızamızı tazeleyelim. Çünkü geçmişi bilmeyenler geleceği inşa edemezler. Bu vatan için şehit olanların kıymetini bilmeyenler geleceği kavrayamazlar. Ben bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

- "Türk milleti olarak insanlığın onurunu temsil ediyoruz, haysiyetini koruyoruz"

Türkiye'de 4 milyon mülteci bulunduğu, bunun 3 milyonunun Suriyeli olduğuna değinen Malkoç, "Bu rakamları telaffuz etmek kolay, bu 3 milyon dediğimiz rakam dünyadaki 100'e yakın ülkenin nüfusu kadar. Sahil Güvenlik Komutanlığı Ege Denizi sularından 185 bin insanı denizden boğulmaktan kurtardı, başka ülkelerin güvenlik güçleri botlara şiş batırıyor ki botları batsın ölsünler diye." ifadesini kullandı.

Malkoç, yine Türkiye'de şu anda 500 bin Suriyeli çocuğa Milli Eğitim Bakanlığının okullarda eğitim verdiğine dikkati çekerek, "Niye yapıyoruz bunu? Biz de Avrupalılar gibi kapıları kapatamaz mıydık? Onlar savaştan kaçıyorlar, onların anneleri, babaları ölmüş, onlar yetim, masum çocuklar. Biz bu anlamda Allah'a çok şükür Türk milleti olarak insanlığın onurunu temsil ediyoruz, haysiyetini koruyoruz. Böyle bir millete mensup olmaktan da gururluyuz, mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda Avrupa'da seçimler olduğunu aktaran Malkoç, popülizmin yükseldiğini, ırkçılığın yaygınlaştığını, yabancı düşmanlığının arttığını ve İslam karşıtlığının zirvede olduğunu vurguladı.

- "Onların insan hakları, diplomasi, hukuk dediği şeyi en son Hollanda olayında yaşadık"

Malkoç, bunun Avrupa'nın kendi kültürünün, Batı medeniyetinin ürünü olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa medeniyeti üç sacayak üzerinde yükselir; birisi Yunan'ın putperest anlayışı, ikincisi Roma'nın devlet anlayışı, üçüncüsü de Hristiyanlık. Roma'nın devlet anlayışında Romalılar ve diğerleri vardı, şimdi Avrupalılar ve diğerleri. Onların insan hakları, diplomasi, hukuk dediği şeyi en son Hollanda olayında yaşadık. Bir bayan, bir bakan, uluslararası hukuka göre koruması olan bir bakan ama bütün o değerlerini çok rahat ayaklar altına aldılar, niçin? Romalılar ve diğerleri, Avrupalılar ve diğerleri ama bizim medeniyetimizde biz şunu biliyoruz, bize şunu öğrettiler, insan eşrefi mahlukattır, biz yaratılanı severiz yaratandan ötürü."

Avrupa'da da vicdan sahibi, ahlak sahibi, insan haklarına değer verenlerin olduğunu kaydeden Malkoç, "Ama bir avuç Nazi bozuntusu öyle sesleri çok çıkıyor ki bunları bile bastırdılar ama inşallah 21. yüzyılda yeni kurulacak medeniyet bizim medeniyetimiz olacaktır. İlimle, halkla bütünleşen, dünyanın ufkunu açan medeniyet olacak, bundan tereddüdümüz yok. Dünyanın gidişatı da buna doğrudur. Bugünkü zorluklar bizi yıldırmasın." şeklinde konuştu.

Şeref Malkoç, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyada ekonomik, siyasi, sosyal ve askeri olarak en etkili güç olduğuna işaret ederek, "Amerika Birleşik Devletleri kurulalı ne kadar oldu? 230 yıl, bizim Osmanlı Devletinin sadece gerileme ve çökmesi 300 yıl sürmüştü. Göreceğiz 50 yıl sonra Amerika'yı da, yeni bir çıkmaza giriyor veya Avrupa fiyakasından yanına yaklaşılmıyor ama ırkçılık, faşizm, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı zirveye varmış, insanın en temel değerlerini ayaklar altına alıyorlar." dedi.

Avrupa Birliği'nin hiçbir değere çare olamadığını belirten Malkoç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne Bosna savaşını bitirebildi ne Kosova'yı halledebildi ne de 2008'deki krizi çözebildi. Biz Türk milleti olarak Avrupa ve Amerika'da böyle faşist dalgaların, insan haklarına aykırı gelişmelerin olacağını tahmin ediyorduk çünkü bunun bir benzerini 1929'daki krizden sonra dünya yaşadı, o büyük krizden sonra Amerika'da olan olaylara, Avrupa'da olan olaylara bakın. 1929'daki krizden sonra Hitler çıktı, Mussolini çıktı veya onların türevleri çıktı. 2008'den sonraki krizden sonra da böyle bir şey bekleniyordu ama bu kadar çabuk olacağı veya böyle Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nde anlatılanların, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinde yazılanların bu kadar çabuk deforme olacağını tahmin edemiyorduk."

Konferansa, Giresun Valisi Hasan Karahan, AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İhsan Ersoy, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.