28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

26. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali başladı

26.

7.10.2017 - 14:59
Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali başladı

- Kırşehir Valisi Şentürk: - "Bu sene, 13 bin ceviz fidanını toprakla buluşturacağız"

KIRŞEHİR (AA) - Türkiye'nin ceviziyle ünlü ilçesi Kaman'da bu yıl 26'ncısı düzenlenen Ceviz Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunumu ve kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde konuşan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kaman'ın Türkiye'nin ve hatta dünyanın en kaliteli cevizine sahip olduğunu söyledi.

Kaman cevizinin daha çok tanıtımının yapılması gerektiğini vurgulayan Şentürk, şunları kaydetti:

"Cevizin anavatanı Kaman'dır. Kaman, Milli Mücadeleye olağanüstü bir güç ve destek vermiş bir ilçemizdir. Kaman deyince de aklımıza ceviz gelmektedir. Kaman cevizi mücevherdir. Cevizin bol bulunduğu bu toprakları altyapısıyla daha verimli bir hale getirme gayretindeyiz. Bu kapsamda, Ceviz Eylem Planı da Kaman'dan başlamıştır. Bu sene, 13 bin ceviz fidanını toprakla buluşturacağız. Ceviz, en büyük protein kaynaklarından biridir. Kalp hastalıkları, damar sertliği, kolesterol gibi hastalıklarda da ilaç olarak kullanılmaktadır. Ağacından, yaprağından, meyvesinden her şeyinden faydalanılıyor. Susuz yerde ceviz kolay kolay yetişmez. Bu nedenle, bölgenin sulama ihtiyacını ciddi bir ölçüde karşılayacağız. İnanıyorum ki Kaman, ceviz cenneti olacaktır."

Kaymakam Murat Girgin ise 1991'den beri kutlanan ceviz festivalinin ilçenin tanıtımı için önemli bir yer teşkil ettiğini ve önemli turizm girdileri sağladığını aktardı.

Festivale katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu da insanların Kaman cevizi almak için geldiklerini, gelen misafirlerin yapılan festivalle eğlediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Şentürk, programa katılan Yassıhöyük Kazı Heyeti Başkanı Masako Omura'ya "Hemşehrilik Beratı ve Kaman Nişanı" verdi.

Mehteran gösterisiyle devam eden festival iki gün sürecek. Festival kapsamında, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ziyareti, konferanslar, paneller ve konserler düzenlenecek.