25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

3. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu

3.

10.05.2018 - 15:39
Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu

- Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki: - "Bu sempozyum, hem ülkemiz hem de yüzde 57'si ormanlarla kaplı olan ilimiz başta olmak üzere Kafkasya ve dünya ormancılığı için çok büyük önem arz ediyor" - Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Sağlam: - "Bazı böceklerin ve hastalıkların, ormanlar üzerindeki zararlı etkisi sadece ağaçların kurumasıyla sınırlı kalmamaktadır"

ARTVİN (AA) - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) tarafından düzenlenen 3. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu başladı.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, açılışı konuşmasında, Artvin'de 1992'de kurulan Orman Fakültesi'nin bugüne kadar Ulusal Ormancılık Sempozyumu, Uluslararası Kafkasya Ormancılık Sempozyumu gibi önemli sempozyumlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu'nun, hem Türkiye hem de yüzde 57'si ormanlarla kaplı Artvin başta olmak üzere Kafkasya ve dünya ormancılığı için çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Tilki, "Sempozyumdaki sunum ve değerlendirmeler, ormanların korunması, sürekliliğinin sağlanması, ormana zarar veren etmenlere karşı doğanın dengesini bozmayacak önlemler ve mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi kapsamında, Türkiye akademi dünyası ile ilgili kamu kuruluşlarına yeni ufuklar açacak." dedi.


- Sağlam: "Çözüm önerilerinin geliştirilmesi, büyük önem arz etmektedir"

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Sağlam ise dünya üzerinde 2 milyardan fazla insanın, barınma, geçim, su, yiyecek ve yakacak odun sağlamak amacıyla ormanlardan yararlandığına işaret etti.

Ormanları da içinde barındıran canlı ve cansız bütün unsurların, bir denge içinde yer aldığına dikkati çeken Sağlam, şöyle devam etti:

"Bazı böceklerin ve hastalıkların, ormanlar üzerindeki zararlı etkisi sadece ağaçların kurumasıyla sınırlı kalmamaktadır. Tabii dengeyi bozacak etki ya da müdahaleler sonucunda ekosistemde meydana gelen değişimler birçok açıdan olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklar, çoğu zaman ekosistem elemanlarının sürekliliğini tehdit etmektedir. Türkiye ormanlarını tehdit eden böcek zararları ve hastalıkların boyutlarının ve nedenlerinin tartışılması, bununla birlikte ormanlarda sürdürülebilir faydalanmanın sağlanmasına katkı sağlayacak çözüm önerilerinin geliştirilmesi, büyük önem arz etmektedir."


- 25 üniversiteden 80 akademisyen

Sempozyumun ormanların sürdürülebilirliğine katkı yapacağını umut ettiğini kaydeden Sağlam, sempozyuma 58 sözlü, 9 da poster olmak üzere toplam 67 bildiri sunulduğunu ifade etti.

Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde iki gün sürecek sempozyuma, yurt içi ve dışındaki 25 üniversiteden 80 akademisyen katılıyor.

Sürdürülebilir ormancılık adına, ormanları tehdit eden böcek ve hastalıklar ile bunlara karşı mücadele yöntemlerinin konuşulacağı sempozyum, 12 Mayıs Cumartesi günü Şavşat ilçesine arazi gezisiyle son bulacak.